Salgına karşı tüm kadınlar için koruma

Alman Kadın Konseyi (Frauenrat/ Federal Hükümeti dünya çapında Korona krizinde kadınları desteklemeye ve uluslararası çözümler bulmaya çağırdı.

Salgınla mücadelede ön sırada kadınların olduğunu ve riski birçok sektörde kadınların çalıştığını belirten konsey, ‘ulusal sınırlar virüsü durdurmaz ama aşı koruması durdurur’’ dedi.

Zengin ülkelerin aşı çalışmalarına başladıklarına ve nüfuslarını defalarca aşılamaya yetecek kadar aşı depoladıklarına dikkat çeken Alman Kadın Konseyi, yoksul ülkelerin birçoğunun aşı edinmek şurada kalsın, sipariş dahi edemeklerini bildirdi.

Bunun da ciddi krizlere yol açacağı uyarısında bulundu.

Konsey açıklamasında şunları belirtti:

‘Yoksul ülkelerde korona hastaları ile doğrudan çalışmak zorunda kalan kadınların korunması için aşı uygulanmasını başlaması ayları alacak. Kaldı ki pandemi de daha uzun süre devam edecek. Krizin uzaması riski var ve bundan en çok kadınlar etkilenecek. Oysa aşılamanın eşit bir şekilde uygulanması ve dünya çapındaki sosyal ve ekonomik kısıtlandırılmaların bir an önce sonlandırılması gerekiyor.”

Kadınların pandeminden herkesten daha çok etkilendiğine dikkat çeken konsey, ‘’Uygulanan kısıtlamalar da en çok kadınları etkiliyor. Ayrıca kadınların son yıllarda cinsiyet eşitliği yolunda elde ettikleri başarılar ve kazanımlar korona salgını uzadıkça kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Kriz ne kadar uzun sürerse, kadınların kaybı da o  kadar çok olacak. ‘’ ifadelerini kullandı.

Pandeminin yol açtığı uluslararası krizin kurbanlarından olan kadınların korunması için aşıya ulaşmaları gerektiğini belirten Almanya Kadın Konseyi, hükümete özellikle de yoksul ülkelerdeki kadınların sağlıklarının korunması için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Konsey, Alman hükümetinden taleplerini şöyle sıraladı:

Dünya Sağlık Örgütü’nün eşit aşı girişimini güçlendirmek ve dünya çapında sağlık çalışanlarının aşılanması için AB aşılarının ilgili bir kısmını paylaşmak.

Yoksul ülkelere aşılarını kendilerinin üretmeleri için destek olmak. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün kadınlar ile ilgili çalışmalarına aktif olarak katılmak.

Birleşmiş Milletler Kadın Örgütü ile ortaklaşa uygulanacak programlar çerçevesinde salgından etkilenen kadınlarla dayanışmak, salgınının etkilerini azaltacak programlar uygulamak…