SES Kadın Sekreteri: Şengal’de savaş suçu işlendi

Türkiye’nin Şengal’de bir hastaneyi hedef alarak bombalamasının bir savaş suçu olduğunu ifade eden SES Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli, “Savaş koşullarında bile dokunulmazlığı olan hastane ve sivil yerleşim yerleri açık bir şekilde bombalanarak savaş suçu işlenmiştir. DAİŞ’in bıraktığı yerden siyasi iktidar direnişi kırmak için saldırıyı gerçekleştirdi” dedi.
Uzun süredir Türkiye’nin Şengal’e saldırı girişiminde bulunacağı tartışılırken, TSK 17 Ağustos’ta Şengal’de hastaneyi bombalayarak 4’ü sağlık emekçisi 8 kişiyi katletti. Türkiye’nin uzun zamandır Şengal’i hedef alması demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve kamuoyu tarafından eleştirilirken, kadınlar bu duruma tepkisini saldırıda katledilen Doktor Muhlise Sidar için çeşitli kentlerde eylem ve açıklamalarda bulunarak dile getirdi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Kadın Sekreteri Gönül Adıbelli, saldırıda katledilen Muhlise Sidar ve diğer sağılık emekçilerinin katledilmesini savaş suçu olarak değerlendirdi.
‘Savaş suçu işlendi’
7 yıl önce DAİŞ tarafından Şengal’e yönelik yapılan katliamı anımsatan Gönül, Ortadoğu’nun binlerce yıllık kadim halkı olan Êzidî halkının inançlarından dolayı çete saldırısına uğradığını söyledi. Bu saldırılarda Êzidîlerin kutsal mekanlarının yıkıldığı ve yaşam alanlarının ortadan kaldırılmaya çalışıldığını vurgulayan Gönül, “Şengal halkı gerekli olan direnişini sergilemiş ve DAİŞ çetelerini yenilgiye uğratmıştı. AKP-MHP siyasi iktidarının da DAİŞ’in yapmak isteyip de başaramadığını ve Şengal halkının direnişini kırmak adına saldırıyı gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Burada yine uluslararası sözleşmelere ve Cenevre Sözleşmesine aykırı davranılmıştır. Çünkü saldırıda siviller hedef alındı. Savaş koşullarında bile dokunulmazlığı olan hastane ve sivil yerleşim yerleri açık bir şekilde bombalanarak savaş suçu işlenmiştir. DAİŞ’in bıraktığı yerden siyasi iktidar direnişi kırmak için saldırıyı gerçekleştirdi” sözlerine yer verdi.
‘Gerekli çalışmayı yürüteceğiz’
Türkiye’nin gerçekleştirdiği bombalı saldırı sonucunda 4 sağlık emekçisi ve 4 sivil insanın yaşamını yitirdiğini dile getiren Gönül, sağlık emekçileri ve sağlık merkezlerinin çok önemli olduğu pandemi döneminde bile siyasi iktidarların ve emperyalist ülkelerin pay elde edebilmek için savaş mantığıyla hareket etmeleri sonucunda imzaladıkları veya dahil oldukları sözleşmeleri bile hiçe sayarak suç işlediklerinin altını çizerek, “Burada ya da savaş alanlarında ne yazık ki hak ihlalleri bitmiyor. Biz bunun da karşısındayız. Bu noktada gerekli olan çalışmayı gerekli olan yer ve platformlarda yürüteceğiz, gerekli hassasiyeti göstereceğiz. Koymamız gereken tavrı da her halükarda koyuyoruz ama bugün belki sesimiz biraz daha cılız çıkıyor. O kadar çok sorun var ki hepsini bir arada çözmek biraz sıkıntılı ve çözümsüz kalabiliyor” şeklinde konuştu.
‘Dün Şengal, bugün Afganistan ve Türkiye…’
“Dün Şengal’de bugün Afganistan’da, Türkiye’de kadın katliamları, tacizleri ve tecavüzlerinin dini, dili ve ırkı olmuyor” diyen Gönül, kadınların savaşta ganimet olarak görüldüğünü sözlerine ekledi. Dünyada yaşayan farklı halklar, inançlar ve kültürlerden gelen kadınların erkek egemen zihniyete ve sisteme karşı durmak zorunda olduklarını kaydeden Gönül, sözlerini şöyle sonlandırdı: “DAİŞ zorbalığı olabilir, Taliban zorbalığı olabilir, İstanbul Sözleşmesi’ne tahammül edemeyen bir anlayışa karşı olabilir her halükarda bu konuda kadınlar olarak sözümüzü söylememiz gerekiyor. Kadınlar birbirinin ana yurdu olmak zorunda. Çünkü böyle bir tarihi zorunluluğumuz var. Tarihi bir süreçten geçiyoruz. Katliamlar ya da savaşta kadınların durumları bir cinsiyet kırılması olduğunu gösteriyor. Kadınlar dünyanın her yerinde bir şiddete maruz kalıyor. Kim olursa olsun, hangi ülkede hangi, şartlarda olursa olsun her kadının kendine bu misyonu ve sorumluluğu yükleyen tüm sivil toplum örgütleri içerisindeki kadınların söyleyecek sözü ve duruşu olması gerektiğini düşünüyorum.”
/Öznur Değer- Jinnews/