Şifa Sewan: Özgür kadın mücadelesi işgalcilere korku salıyor

İşgalci Türk devletinin kadın komutanları hedef almasına ilişkin konuşan Suriyeli aktivist Şifa Sewan, özgür kadının mücadelesinin işgalcilere korku saldığına vurgu yaptı.

Türk devleti, IŞİD çetelerine karşı savaşan kadınları hedef alıyor ve IŞİD’in yapamadığını Silahlı İnsansız Hava Araçlarıyla (SİHA) yapıyor.

22 Temmuz’da Türk devleti, yerel halkı terörden koruyan YPJ komutanı Jiyan Tolhildan ve Roj Xabûr ile YAT savaşçısı Barîn Botan’ı şehit etti.

Aynı ayın 28’inde Eyn İsa ilçesinin güneyinde Girê Spî göçmenlerinin Til Semin kampı yakınında işgalci Türk ordusuna ait insansız hava aracı bir otomobili hedef aldı. Sonuç olarak, İç Güvenlik Güçlerinin 4 üyesi; Beşar Mihemed Ali Bozan, Jiyan Mihemed Mistefa, Sara Mihemed Hesen ve Selma Ali Mistefa şehit oldu.

Bölge halkı ve siyasilerin saldırılar karşısında Türk devletine tepkileri büyüyor.

Suriyeli sosyal araştırmacı ve aktivist Şifa Sewan da bu saldırılara ilişkin ANHA’ya konuştu.

Şehit edilen komutan Jiyan Tolhildan’ın duruşundan bahseden Şifa Sewan, “Onu 22-23 Temmuz’da düzenlenen Birinci Kadın Devrimci Forumu’nda gördüm. Şehit Jiyan’ın özgür bir aklı ve düşüncesi vardı” dedi.

Komutan Jiyan’ın toplantıdaki katılımından önemli ölçüde verim alındığına işaret eden Şifa Sewan, “Militarizmin dışlayıcı bir kavram olduğunu öğrendik. Ama Jiyan arkadaşın fikri koruma, gelişme ve aydınlanma fikriydi. İçinde büyük bir farkındalık vardı ve başka fikirlere açıktı” şeklinde konuştu.

Şehit Jiyan’ın saldırmayı reddeden askeri bir şahsiyet olduğunu, kadınları korumaya her zaman hazır olduğunu, bu nedenle işgalci devletlerin şehit Jiyan’ı kendileri için bir tehdit olarak gördüğünü belirten Şifa Sewan, kadınların fikirleri, davaları ve eşitliği için silaha sarılmanın kadınlar için kolay bir şey olmadığının altını çizdi.

‘İŞGALCİLER CAHİLLİĞİ YAYMAYA ÇALIŞIYOR’

Komutan Jiyan Tolhildan ve arkadaşları Roj Xabûr ve Barîn Botan’ın hedef alınmasıyla ilgili olarak Şifa Sewan, “İşgalciler her zaman cehaleti yaymaya çalışıyor ve komutan Jiyan gibi insanlar her zalim devletin gözünde tehlike kaynağıdır. Bununla işgalciler, özgür kadın mücadelesinden korktuğunu kanıtladı” ifadelerini kullandı.

Şifa Sewan, “Uluslararası koalisyon, şehit Jiyan’ın hedef alınmasında ortaktır” sözleriyle uluslararası koalisyonun tutumunu eleştirdi.

Suriyeli aktivist ve sosyal araştırmacı Şifa Sewan, Kuzey ve Doğu Suriye ile Suriye genelindeki tüm kadınlara çağrı yaparak, şunları söyledi: “İyi ile kötü arasındaki savaşta iyiler her zaman kazanır. Bu nedenle Kuzey ve Doğu Suriye kadınlarının görevi sevgiyi, iyiliği ve bilgiyi yaymaktır. Bunlar toplumda varken o toplumu kimse yok edemez.”

 

/ANHA/