Şili’nin Yeni Devlet Başkanı Boric: ‘Patriyarkal Mirası Geride Bırakacağız’

Şili’de Devlet Başkanlığı seçimlerini kazanan solcu aday Gabriel Boric, yönetiminin yerli haklar, tüm cinsel yönelimler ve kadınların haklarını garanti etmeye, ‘patriyarkal mirası’ geride bırakmaya odaklanacağını söyledi.

Boric’in Yunan asıllı partneri, feminist aktivist Irina Karamanos ise, ‘first leydi’ unvanını ve rolünü benimsemeyeceğini duyurdu: “Artık devir değişti.”

*

Şili’de Devlet Başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kazanan solcu aday Gabriel Boric oldu. On yıl önceki öğrenci protestoların liderlerinden olan 35 yaşındaki Boric, ülke tarihinin en genç lideri.
Şili’de 2011-2012’deki eğitim sistemine karşı düzenlenen öğrenci protestolarında önemli bir rolü olan öğrenci grubu lideri olarak tanınan ve son seçimde ülkenin en genç devlet başkanı unvanı alan Boric birlik mesajı verdi, “Her gün ailenizin yaşam kalitesi için çalışan bir başkan olacağım” dedi.
“Patriyarkal mirası geride bırakacağız”

Boric zafer konuşmasında, “Dünyayı yok etmek kendimizi yok etmektir. Daha fazla ‘kurban edilen bölge’ istemiyoruz, ülkemizi mahveden, toplulukları mahveden projeler istemiyoruz ve bunu sembolik bir davada gösteriyoruz: ‘Dominga’ya Hayır’” dedi.

Boric, “Bütün Şilililerin başkanı olacak, dört duvar arasında yönetmeyeceğim” diyerek yönetiminin; yerli haklar, tüm cinsel yönelimler ve kadınların haklarını garanti etmeye, “patriyarkal mirası” geride bırakmaya odaklanacağını söyledi.

Boric, sağlık, emeklilik, eğitim gibi alanlarda yapılacaklara değinerek şunları kaydetti: “Bu noktaya kadar basit birkaç kelimeyle anlatılabilecek bir hükümet projesiyle geldik; kimseyi geride bırakmadan Şili’nin talep ettiği yeniliklerle sorumlu bir şekilde ilerlemek. Bu ekonomik olarak büyümek, bazılarının tüketim malı olarak gördükleri şeyleri sosyal haklara dönüştürmek, daha huzurlu ve güvenli bir hayatı garanti etmek, herkesin, özellikle de kadınların özgürlüklerini derinleştirmek.”

Bir zamanlar Latin Amerika’nın en istikrarlı ekonomisi olan Şili, dünyanın en büyük gelir uçurumlarından birine sahip. Birleşmiş Milletler’e göre, nüfusun yüzde biri, ülkenin zenginliğinin yüzde 25’ini elinde tutuyor.

Boric, Şili’nin emeklilik ve sağlık sistemlerinde reform yaparak, çalışma saatlerini haftalık 45 saatten 40 saate indirerek ve yeşil ekonomiye yatırımda bulunarak bu eşitsizliği giderme sözü verdi.

“Devir değişti”

Boric’in Yunan asıllı partneri, feminist aktivist Irina Karamanos ise, ‘first leydi’ unvanını ve rolünü benimsemeyeceğini duyurdu:

“Bence bu yeniden düşünmemiz gereken bir rol çünkü artık devir değişti. Gücü ve buradan doğan ilişkileri yeniden düşünmemiz gerekiyor.”

Karamanos, first leydilikten feragat eden ilk Latin Amerikalı kadın değil. Meksika’da Beatriz Gutiérrez Müller, eşi Andrés Manuel López Obrador’un 2018’de cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından bu unvanı reddetmişti.

Karamanos, La Tercera gazetesine verdiği demeçte, Gabriel ile aynı siyasi projenin parçası olduklarını, alternatif bir toplumun inşasına katkıda bulunmak için çalıştıklarını söyledi. “Asli hedefimiz ve sorumluluğumuz bu.”

/eka/