​​​​​​​Sozdar Dêrik: Halk Toplumsal Sözleşme’ye katılmalı

YPJ Genel Komutanlık Üyesi Sozdar Dêrîk, Toplumsal Sözleşme taslağının hükümlerine bağlı kaldıklarını ve sözleşmenin bölge haklarının teminatı olduğunu belirtti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tarafından, uzmanlar, politikacılar ve bölgesel yapıların temsilcilerinden oluşan bir komite oluşturularak, hayata geçirilmek istenen yeni toplumsal sözleşme taslağı son şeklini alıyor.

ANHA’nın haberine göre Kuzey ve Doğu Suriye toplumsal sözleşme taslağı, temel ilkeler, temel hak ve özgürlükler, sosyal sistem ve genel ilkelerin yer aldığı dört ana bölüm ve 99 maddeden oluşuyor.

Toplumsal Sözleşme’nin koruma ve meşru müdafaaya ilişkin sosyal sözleşme taslağının 76’ncı, Maddesinde “Toplumsal Öz Savunma Güçleri, Kuzey ve Doğu Suriye’yi korumak, sivilleri, evlerini ve mülklerini saldırı ve işgalden korumakla sorumludur. Öz savunma örgütleri ortak bir genel komuta altında örgütlenir ve Demokratik Halk Meclisine karşı sorumludur. Yerel Öz savunma örgütleri de yerel halk meclislerinden de sorumludur” ifadeleri yer alıyor.

Sözleşmenin temelinin Kuzey ve Doğu Suriye’nin kendi kendini yönetmesi temelli olduğunu söyleyen YPJ Genel Komuntanlık Üyesi Sozdar Dêrîk, sözleşmeyle birlikte halklar kendi meclislerinin örgütlenmesi, kendi kendini yönetmesi kendini savunmanın inşası olarak görüldüğünü söyleyerek, toplumsal sözleşmenin önemine vurgu yaptı.

‘TOPLUMSAL SÖZLEŞMEYE BAĞLI KALACAĞIZ’

Toplumsal sözleşme çerçevesinde kendilerini bölgenin askeri gücü olarak gördüklerini söyleyen Sozdar Dêrik, “Bu sözleşme bizi temsil ediyor, birçok madde tartışıldı ve tartışmalara biz de katıldık. YPJ toplumun ve halkın korunmasında büyük önem taşıyor” dedi.

Toplumsal Sözleşme taslağına bağlı kalacaklarını dile getiren Sozdar Dêrik, YPJ’nin kendini kadın özelinde örgütlediğini, toplumun korunması ve bölgenin savunması maddelerine uyacaklarını ifade ederek, “Özerkliği savunuyoruz ve bu çizgiden kopmayacağız. Bu temelde toplumsal sözleşmede yer alan maddeleri doğru adım olarak görüyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’nin tüm bileşenleri toplumsal sözleşmeye katılmalı, onu korumalı ve ona katılmalıdır” şeklinde konuştu.

‘ÖZSAVUNMA TÜM HALKLARIN HAKKIDIR’

Tolumun örgütlenmesinin önemine değinen Sozdar Dêrik, dünyanın iktidar savaşlarına tanık olduğunu ve halkların bu savaşın etkisi altında ezildiğini belirterek, halkların kendini örgütlemesi gerektiğini vurguladı.

Sozdar Dêrik “Bu durumun Afganistan, Ukrayna ve Suriye’de yaşanan savaşlarda örnekleri mevcuttur. Kendini örgütlemeyen ve savunmayan halkları hiçbir güç ne savunur ne de korur. Daima tehdit ve saldırılara maruz kalacaklar. Öz savunma bu toprakların ve toplumun sahiplerinin asıl görevidir. Öz savunma tüm halkların en meşru hakkıdır” dedi.

Toplumsal Sözleşme taslağındaki hükümlerin haklarını güvence altında tutmak için yeterli olduğunu söyleyen YPJ Genel Komutanlık Üyesi Sozdar Dêrîk, çünkü savunma birimlerinin kendi özel düzenlemeleri var biz de bağlılığımızı belirtiyoruz. Toplumsal sözleşme taslağının hükümlerinin bizim için yeterli olduğuna inanıyoruz” dedi.

98’nci maddede ve Toplumsal Sözleşme taslağının sonunda, Suriye’de demokratik bir anayasa konusunda bir anlaşmaya varılırsa bu sözleşmenin değiştirilebileceği belirtiyor.