Taşdemir: Cezaevlerinde işkence var

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, Türk cezaevlerinde işkencenin giderek arttığını ve sistematik bir hal aldığını söyledi.

HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, cezaevlerinde  ‘Cezaevi İnfaz Gözlem Kurulu’ adı altında ikinci bir mahkemenin kurulduğunu ve 30 yıllık tutsaklara pişmanlık dayatıldığını belirtti. Taşdemir, tutsaklara yönelik ihlal, hak gaspı ve işkencenin süreklilileştiğine dikkat çekti.

ANF’ye konuşan Taşdemir, Türk cezaevlerindeki durumun, hiçbir zaman izlenebilir, şeffaf ve insan haklarına göre olmadığını belirterek, “Bu son dönemlerde tarifi mümkün olmayan uygulamalar cezaevlerinde yaşanıyor. Sistematik bir yönelim söz konusu. Neredeyse tüm cezaevlerinde aynı hukuksuzluklar art arda yaşanıyorsa bu sistematik bir baskı politikasıdır. Bu, cezaevi yönetimi ve personelle ilgili açıklanacak bir durum değil. Hükümetin politikaları ile ilgilidir. Dışarıda yürütülen toplumu bastırma ve şiddetle teslim alma politikasının, cezaevlerindeki daha ağır halidir. Tüm anayasal haklar gasp edildi ve tutsaklar buna karşı direnmek zorunda kalıyor” dedi.

Ayakta sayım diye bir yasa ve mecburiyetin olmadığını, ancak son günlerde bu uygulamanın tekrar ısrarla dayatıldığını kaydeden Taşdemir, şunları söyledi: “Tutsakların uluslararası hakları var; onların iç görüş yapması bir haktır; sohbet, sosyal etkinlik hakları var. Spor, görüşler ve benzeri… Ceza İnfaz Kanunu’nda bu haklar tanınmış ama bu haklar gasp ediliyor. Eften püften gerekçeler yaratılıyor, itiraz edince tutsaklara şiddet uygulanıyor. Haklarını talep ediyorlar, itiraz ediyorlar ve şimdi de cezaevi içinde bir mahkeme çıkardılar. Mahkeme zaten bir ceza veriyor ama Cezaevi İnfaz Gözlem Kurulu yeniden mahkeme kuruyor. Tutsaklara ‘Örgüte üye misiniz?’ diye soruyorlar. 30 yıl yatana tutsaklara bunu soruyorlar, istediği cevabı alamadıklarında rehin tutmaya devam ediyorlar. Bu tamamen keyfidir. AKP-MHP siyasi tutsaklardan intikam alma yaklaşımı içindedir. Bütün insani ihtiyaçlarını parayla satıyorlar. Aileleri para gönderdiğinde ise ‘örgüte yardım ve yataklıktan’ ceza veriyorlar. Bunları izah etmek gerçekten çok zor.”

TAKIM ELBİSELİ İŞKENCECİLER

“Aile ve avukatlar üzerinden bize ulaşan bilgilere göre cezaevi personeli olmayan sivil giyimli kişiler ortaya çıktı” diyen Taşdemir, şunları paylaştı: “Bunlar jandarma, gardiyan değil. Takım elbiseli kişiler. Tutsaklara zorla sayım yaptırmak gibi işkenceler uyguluyorlar. Biz bunu bakanlığa sorduk, dilekçeler verdik ama adım atılmıyor. Cezaevi idareleri bizimle görüşmüyor. Görüşürsek işkence açığa çıkacak. Siyasi partilerin, demokratik kitle örgütlerinin çok ciddi anlamda sahiplenmesi, gözlemci olması gerekiyor. İnsan hakları örgütlerine, barolara çok büyük iş düşüyor. Israrcı olarak bunu açığa çıkarmamız gerekiyor.”

SORU ÖNERGELERİ İADE EDİLİYOR

Cezaevlerinde yaşanan işkenceleri sık sık Meclis gündemine taşıdıklarını ve soru önergesi verdiklerini söyleyen Taşdemir,  “Soru önergelerimize yüzde 80 zaten cevap verilmiyor. Cevap verildiğinde ise ‘Aldık, inceledik, geri döneceğiz’ demiyorlar. Bazen de soru önergemiz için ‘kaba ve yaralayıcı’ diyerek iade ediyorlar. İncinmesinler, kaba bulmasınlar, denetleme olsun diye yazdığınızda ise cevap vermiyorlar.”

 

/ANF/