TJA: Kadının gücünden korkuyorlar

TJA ve DBP önceki gün ırkçılığa ve cinsiyetçiliğe karşı kadın mitingi gerçekleştirdi. Mitinge katılan kadınlara polis tarafından şiddet uygulandı. Büyük tepki çeken şiddeti TJA protesto etti

Tevgera Jinên Azad (TJA) ile DBP Kadın Meclisi’nin “Irkçılığa ve cinsiyetçiliğe êdî bese. Şimdi kadın özgürlük zamanı” şiarıyla 16 Ekim’de Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitingde birçok kadın sarı, kırmızı, yeşil renkli yazma taktıkları için polisin kötü muamelesi ile karşı karşıya kalmış, bazı kadınlar gözaltına alınmıştı. TJA, polisin renklere olan tahammülsüzlüğünü, ırkçı ve cinsiyetçi politikalarını Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütü binasında düzenlediği toplantıyla protesto etti.

Çok sayıda saldırı oldu

TJA toplantıda yaptığı açıklamada, “Büyüyen kadın mücadelesi karşısında iktidar güçlerinin takındığı boyun eğdirme, sindirme ve bastırma politikası mitingimiz için başvuru yaptığımız ilk andan itibaren çok yönlü saldırı ve yasaklarla devreye sokuldu. Erkek egemen sisteme karşı kadının başkaldırısını ifade eden şarkılarımızın söylenmesi yasaklandı. Kadınların, alanları renkleriyle süsleyen pankartları sudan bahanelerle engellenerek miting alanına alınmadı. Baskı ve yasaklarıyla sınır tanımayan kolluk güçleri miting günü kadınların iradelerini kırma adına akıl almaz uygulamalara başvurdu. Cezaevlerinde uygulamaya koyduğu ince arama yöntemlerini Kürdistan’a reva gören ve tüm ülkeyi açık cezaevine dönüştürmek isteyen iktidar, sözde “güvenliğinizi sağlıyoruz” bahanesiyle alana gelen kitleye işkenceye varan uygulamalarını devreye koydu” dedi.

Tacize varan arama ve darp

Bölge illerinden gelen kadınların mitinge girmekten vazgeçirilmek istendiğinin ve üç ayrı arama noktasında ince aramadan geçirildiğinin vurgulandığı açıklamada, “Kadınlar iç çamaşırlarına kadar arandı, ayakkabıları çıkartıldı. Tacize varan aramalarda kadınların kişisel eşyalarına el konularak hukuka ve insan onuruna aykırı muamelelerle yıldırılmaya çalışıldı. Bu uygulamaya itiraz edenlere de “beğenmezsen gidersin” denilerek hakarete varan yaklaşımların sergilendi. Yine, Avukatlık Yasası gereği, üstünün aranmasını istemeyen Rosa Kadın Derneği avukatlarından Elif Tirenç İpek darp edilerek gözaltına alındı” ifadeleri kullanıldı.

‘Boyun eğmeyeceğiz’

Mitingde daha pek çok hukuksuz ve keyfi uygulamalarla karşı karşıya kalındığını ifade eden TJA, son olarak şöyle dedi: “Bizler özgürlüğü haykıran ve elleriyle ören kadınlar olarak tüm baskılara rağmen kararlı duruşumuz ve örgütlü irademizden vazgeçmeyeceğimizi alanlarda haykırdığımız sloganlarımızla ortaya koyduk. Kadının gücü karşısında yaşanan bu korkuyu anlıyoruz ve ayakta duracak dayanağı kalmayan hükümetin kendini bu tarz yasa dışı ve keyfi uygulamalarla yaşatmaya çalıştığını görüyor ve haykırıyoruz. Baskılarınız karşısında geri adım atmayacağız! Teslim alma politikalarınıza boyun eğmeyeceğiz! İrademize dönük gerçekleştirilen tüm saldırılara karşı örgütlü gücümüzü büyüterek cevap olacağız!”

/Yeni Yaşam/