TJA’lılar: Kadınların birliği iktidarı korkuttu

25 Kasım’da alanlara çıkan kadınlara dönük gerçekleşen polis şiddeti ve 50 kadın hakkında çıkarılan gözaltı kararına tepki gösteren TJA aktivistleri, İran’da kadın öncülüğünde yaşanan direnişten korkan AKP-MHP iktidarının kadınları hedef aldığını söyledi. 
Birçok kentte 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla alanlara çıkan kadınlara dönük polis şiddeti gündemdeki yerini korurken, bu kez Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “örgüt yöneticisi”, “örgüt üyesi”, “örgüt propagandası” ve “örgüte finansman sağlamak” iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında 14 kentte 50 kadın hakkında gözaltı kararı verildi. Açık ve gizli tanık beyanları, MASAK raporları ile daha önce yapılan ev baskınlarında el konulan dijital materyallerin inceleme sonuçlarına dayandırılan soruşturma kapsamında birçok kentte ev baskınları yapıldı. Baskınlar sonucu ise şimdiye kadar 16 kadın gözaltına alındı.
Kadınlara dönük artan devlet şiddetini değerlendiren kadınlar, İran’da kadın öncülüğünde yaşanan devrimden korkan AKP-MHP iktidarının bu yüzden kadınları hedef aldığını söyledi.
ŞİDDET PROTESTONA DEVLET ŞİDDETİ
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivisti Gizem Oğurlu, iktidarın kadına yönelik şiddetinin artırarak devam ettiğini belirterek, “Tüm saldırılara rağmen kadınların geri adım atmaması iktidarı daha da saldırgan bir hale getiriyor. 25 Kasım’da yaşananlar, erkek-devlet şiddetinin somut örneğidir. Şiddetle mücadele için alanlara çıkan kadınlara saldırı gerçekleşti. Kadınlar yerlerde sürüklendi. Şiddete maruz kaldı. Erkek şiddetini protesto ederken devlet şiddetine maruz kaldılar. Bu şiddet neredeyse alanlara çıkan tüm kadınlara uygulandı” diye belirtti.
‘MÜCADELE ALANINI TERK ETMEYECEĞİZ’
Bununla da yetinmeyen iktidarın 50 kadın hakkında gözaltı kararı çıkardığını söyleyen Oğurlu, “Kadın arkadaşlarımız evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. Kadınların kazanımlarına yönelen iktidara karşı kadınlar direniyor. Kadınlar bu kazanımları bedel ödeyerek kazandı. Erkek-devlet şiddetine karşın geri adım atmamız verilen bedellere saygısızlık olur. Bundan kaynaklı kadınlar mücadele alanını terk etmedi. Terk etmeyeceğiz. Dünyanın her yerinde kadınlar geri adım attıkça erkek şiddeti kazanır. Bunun bilinciyle mücadeleye sarılmak gerekir” diye belirtti.
‘KADINLARIN KORKMADIĞINI BİLİYORLAR’
TJA aktivisti Gülcemal Erdinç de, zayıflayan iktidarın daha da saldırganlaştığını ifade ederek, 25 Kasım’daki kadın direnişine tahammül edemeyen iktidarın 50 kadın hakkında gözaltı kararı çıkardığını dile getirdi. Kadınların alanlarda verdiği mücadeleye değinen Erdinç, şöyle dedi: “Kadın direnişinden korkan iktidar saldırıları artırıyor. Dünyanın her yerinde kadın öncülüğünde gelişen bir direniş var. İran da Jîna Emînî’nin katledilmesi ardından başlayan direnişin buraya taşınmasından korkan iktidar kadınlara yönelmiş durumda. Mola Rejimi ile AKP-MHP iktidarının pratikleri aynı. Ama nasıl olan gidici ise bunlarda gidicidir. Gidişleri yakındır. Bundan kaynaklı bu kadar saldırganlaşıyorlar. Onlarda biliyorlar ki kadın direnişinin önünde hiçbir iktidar ve faşizan yönetimler duramaz. Kadınları ne ölüm ne gözaltı ne de tutuklamalar korkutamaz.”
‘KAZANIMLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’
TJA aktivisti Ruken Zeryam Işık Yıldız ise, 25 Kasım’da gerçekleşen polis şiddetini hatırlatarak, işkence, gözaltı ve tüm engellemelere rağmen kadınların alanlara çıkarak taleplerini kitlesel bir şekilde haykırdığını vurguladı. İran’da devam eden kadın direnişini hatırlatan Yıldız, şöyle devam etti: “Kadın mücadelesinde sınır yok. ‘Jin, jiyan, azadî’ sloganı etrafında birleşen kadınlar büyük direniyor. Kadınların yüzyılında bu direniş Ortadoğu’dan Türkiye kentlerine ve Kürdistan da hayat buldu ve kadınlar dünyanın her yerinde direniyor. Bugün Batman’da şiddet gören kadının çığlığı dünyanın öbür ucunda yaşayan kadının mücadele gerekçesi olmuş durumda. Kadınların birliği iktidarları korkutmuş durumda. Bu yüzden kadınlar hedefte. Ne yaparlarsa yapsınlar kadınlar direnmeye devam edecek. Gözaltı, tutuklama ve işkenceyle kazanımlarımıza saldıranlar bilsin ki vazgeçmiyoruz.”
MA / Fethi Balaman