Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği üyesi Yıldız Damla’ya 6 yıl hapis verildi

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 3 Mart 2020 tarihinde gözaltına alınıp serbest bırakılan Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER) üyesi Yıldız Damla hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan davanın karar duruşması Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
JinNews’in haberine göre Yıldız duruşmaya katılmazken, avukatı Semra Balyan salonda hazır bulundu.
‘Hiçbir somut delil yoktur’
Duruşmada konuşan avukat Semra Balyan, önceki savunmalarını tekrar ettiklerini ve dosyada örgüt üyeliğine dair bir delil olmadığını söyledi.
Balyan, “Müvekkilim hakkında önceden beraat kararı verilmişti. Ancak bozmadan sonra birleştirilen diğer dosyalarda da atılı suç yönünden herhangi bir delil bulunmamıştır. Müvekkilimin gerek MEBYA-DER gerekse MEYA-DER ile ilgili savunmaları vardır. MEBYA-DER’e üye olmasına rağmen tamamen insani mülahazalarda ve bir takım taziyelerde bulunmuştur. Gerek AİHM’in gerekse Anayasa Mahkemesi’nin ‘örgüt üyeliği’ hususunda vermiş olduğu ihlal kararında kişi özgürlüğü ve güvenlik hakkının ihlal edildiği belirtilmiştir. Yöneltilen tüm suçlamalar temel hak ve özgürlüklerin kullanımına ilişkindir. Suç unsuru oluşturmaz” diyerek müvekkilinin beraatını istedi.
Hapis cezası
Verilen aranın ardından mahkeme heyeti tarafından, Yıldız Damla’nın Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde bulunan ana dosyasıyla, Diyarbakır 10’uncu ve 8’inci Ağır Ceza Mahkemeleri’nde bulunan dosyalarında “örgüte üye olma” suçunu işlediği belirtildi.
Mahkeme heyeti, Yıldız Damla’ya “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.