7 kentte 25 Kasım etkinlikleri: Hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyoruz

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle Diyarbakır, Van, Urfa, Adıyaman, Şırnak, Mardin ve Hakkari’de kadınlar yürüyüş ve basın açıklamaları ile seslerini duyurdu.

AMED

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) öncülüğünde, “Zaman, kadın özgürlük zamanı” şiarıyla Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde Dünya Kavşağı’ndan Rojava Parkı’na kadar gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüş, polis ablukası karşısında Medya Kavşağı’na kadar yapıldı. Yürüyüşe TJA, DAKAP, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve HDP Diyarbakır milletvekilleri Remziye Tosun ile Dersim Dağ, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran ile çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar tencere tava ve düdük çalıp ekonomik krizi protesto ederken, yoldan geçen araçlar da korna çalarak kadınlara destek verdi. 

“Kadınlar diz çökmeyecek”

Eylemde ilk olarak HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, konuşarak, “Savaşa karşı, eşitlik ve özgürlüğümüz için buradayız. Gültan Kışanaklar, Sebahat Tunceller, Leyla Güvenler, Ayşe Gökkanlar ve Gönül Erdenler için, onların seslerini buraya taşımak için buradayız. Kapitalist sömürüye karşı açlığa biat etmemizi isteyenlere karşı direnişimizi asla sonlandırmayacağız. Birleşerek isyanımızla, mücadelemizle başarılı olacağız. Sizler varın ölüm deyin, biz ‘Jin jiyan azadî’ diyoruz, diyeceğiz. Sizler savaş, bizler ‘Jin jiyan azadî’ diyeceğiz. Kadınlar asla ama asla diz çökmeyecek” dedi.

“Hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” 

DAKAP Dönem Sözcüsü Çağla İzgi, ortak basın metnini okudu. Kadınlara yönelik saldırılara dikkat çeken Çağla İzgi, “Şüpheli kadın ölümlerinin yetkili merciler tarafından üzerinin örtülmeye çalışılmasına karşın kadın cinayetlerini gün yüzüne çıkarmak isyandayız. Deniz Poyraz, Gülistan Doku, İpek Er, Ayşe Gökkan, Leyla Güven, Emine Şenyaşar, Çilem Doğan, Başak Cengiz, katledilen, şiddete, tacize, tecavüze, ayrımcılığa maruz kalan tüm kadınların adalet talebini haykırmak için isyandayız. Şiddetin en ağır ve en yakıcı haliyle karşılaştığımız bugünlerde; gücümüzü ve mücadele azmimizi birbirimizden aldığımız bu dayanışmayla tekrar söylüyoruz. İstanbul Sözleşmesi’nden, eşitlik, özgürlük ve adalet için mücadelemizden, haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz” diye belirtti.  

“Mirabellerden Arînlere mücadele bitmeyecek”

Açıklamadan sonra konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, “Bugün görsünler Kürt kadını nasıl mücadelesini sürdürüyor. Mirabellerden, Sakinelerden, Hevrîn Xeleflerden, Sêvêlerden, Arîn Mîrkanlardan gelen mücadele bitmeyecek. Tarihten bu yana kadının sesi kesilmeye çalışıldı ama başaramadılar. Tarihte direnen kadınlar yolumuza ışık tuttu. Onların bize bıraktığı mücadele mirasını devraldık. Nasıl ki onlar baş eğmedi, bizler de baş eğmeyeceğiz. Kadının duruşunu ve özgürlüğünü bitiremeyeceksiniz” şeklinde konuştu.

Yürüyüş yapılan basın açıklamasının ardından “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla son buldu. 

VAN

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle Türkiye ve bölgenin birçok kentinde kadınlar alanlara çıktı. Van Kadın Platformu öncülüğünde kadınlar, 25 Kasım dolayısıyla basın açıklaması ve yürüyüş gerçekleştirdi. Musa Anter Barış Parkı’nda yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katıldı. Açıklama öncesi parkın etrafı onlarca çevik kuvvet, 5 gözaltı otobüsü, zırhlı araçlar, TOMA ile ablukaya alındı. Parkın önü ise dışarıdan görünmeyecek şekilde polislerce kapatıldı. Kadınlar adına açıklamayı Van Kadın Platformu’ndan bağımsız feminist aktivist Zeynep Tağtekin okudu. 

 “Şiddeti önlemenin yolu dayanışmadan geçer”

“Yaşadığımız her türlü erkek-devlet şiddetinin karşısında birlikte mücadele ederek ve birbirimizle dayanışarak kazanacağımızı biliyoruz” diyen Zeynep Tağtekin, “Yılmadan ve bıkmadan yıllardır söylediğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz; ‘kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir’ ve bu şiddeti önlemenin en önemli yolu da kadın mücadelesinden ve kadın dayanışmasından geçer. Bugün çok daha güçlü ve çok daha örgütlü olarak hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyoruz” dedi. Açıklamanın ardından kadınlar Maraş Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün son bulduğu Maraş Caddesi’nde kadınlar eylemlerini alkış ve zılgıtlarla sonlandırdı. 

URFA

Urfa İl Kadın Platformu öncülüğünde, kadınlar erkek şiddetine karşı Haliliye ilçesi Topçu Meydanı’nda bir araya geldi. “Jin jiyan azadi” sloganları ve zılgıtlar eşliğinde meydana gelen kadınlar adına açıklamayı Zeynep Dilek Polat yaparak, her türlü şiddet karşısında dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi. Açıklamada konuşan HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü ise, faillerin iktidardan güç aldığına dikkat çekerek, “Biz sonuna kadar İstanbul Sözleşmesi için mücadelemizi yükselteceğiz. İpek Er’in sorumlusu cezalandırılmadı. Üniformalılar cezalandırılmıyor. Biz İpek Er, Gülistan Doku ve katledilen kadınların hesabını soracağız” ifadelerinde bulundu.

Barodan açıklama 

Urfa Barosu Kadın Hakları Merkezi de, 25 Kasım’a ilişkin Baro binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan Kadın Hakları Merkezi Başkanı Dilara İnal Gülhan, “Kadına yönelik şiddetle mücadele her alanda uygulanmalıdır. Kadın katliamları ve kadına yönelik şiddet sona erinceye kadar mücadelemiz devam edecektir” şeklinde konuştu.

ADIYAMAN  

Adıyaman İl Kadın Platformu, kentte etkili olan yağışa rağmen Demokrasi Parkı’nda açıklama gerçekleştirdi. Kadınlar adına konuşan Eylem Yıldırım, “Bugün çok daha güçlü ve çok daha örgütlü bir şekilde hayatlarımıza ve haklarımıza sahip çıkıyoruz. Eşitlik ve özgürlük mücadelemizden vazgeçmiyoruz. İsyanımızı büyütüyoruz” dedi.

ŞIRNAK

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Kadın Meclisi, 25 Kasım kapsamında Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan Sanat Sokağı’nda yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşe HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, HDP il ve ilçe örgütleri ile çok sayıda kadın katıldı. Yürüyüş öncesi kadınlar Sanat Sokağı’nda açıklama yaparken, eylemde katledilen kadınların fotoğrafları taşındı. Kadınlar adına açıklamayı HDP’li Nuran İmir yaptı. 

“Özgürlük kadın mücadelesi ile var olacak”

AKP ve MHP iktidarının yeni bir sistem yaratmak istediğini belirten Nuran İmir, tekçi zihniyet, tekçi devlet ve tekçi dil sisteminin yaratılmak istendiğine söyledi. Nuran İmir, bu sistemden kaynaklı her gün kadınların katledildiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Kadınları katleden erkekler, AKP iktidarı tarafından korunuyorlar. Ülkemizde yürütülen kirli savaşlardan kaynaklı binlerce kadın, çocuk ve yurttaşın ölümüne neden oluyor. Ve bundan kaynaklı da memleketlerini bırakmak zorunda kalıyorlar. Bununla beraber ülkede bir ekonomik kriz yaşanmakta ve ülkemizdeki ormanlar yakılıyor. Her alanda kadına ve yaşamımıza saldırılar yapılıyor. Özellikle Kürt kadınları şahsında tüm Kürt halkına yönelik yapılıyor bu saldırılar. Kadın mücadelesi şahsında Kürt mücadelesini ve varlığını yok etmek istiyorlar. Yaşam nasıl ki kadınlar tarafından yaratılıyorsa, özgürlük ve barış da kadın mücadelesi ile var olacak.”

Açıklamanın ardından kadınlar sloganları ile Sanat Sokağı’ndan HDP Silopi ilçe binasına doğru yürüdü. 

Yürüyüş, kadınların sloganlarıyla sona erdi. 

MARDİN

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım kapsamında HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz’ın doğduğu Mardin’in Ömerli ilçesinde bulunan Tavuklu (Xirbê Mirîşka) köyünde kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. “Savaşa, şiddete, yoksulluğa karşı kadın özgürlük zamanı” pankartının taşındığı yürüyüşe HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, TJA aktivistleri, HDP Kadın Meclisi, Mardin Barış Anneleri Meclisi ve HDP Genç Kadın Meclisi üyeleri katıldı. Yürüyüşte pankartların yanı sıra Deniz Poyraz, Gülistan Doku, İpek Er ve Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde gardiyanların tecavüzüne maruz bırakılan Garibe Gezer’in fotoğrafları taşındı. Yürüyüş boyunca sloganlar atan kadınlar, köy meydanında yürüyüşü sonlandırdı.

Deniz’e söz: Kadın özgürlüğünü getireceğiz

Kadınlar adına konuşan HDP’li Ayşe Acar Başaran, Mirabel Kardeşlerin katledilişinin üzerinden 61 yıl geçtiğini hatırlatarak, sistemin Türkiye ve Ortadoğu’da kadınların üzerinde uyguladığı politikalar sonucunda Deniz Poyraz’ın katledildiğini söyledi. Deniz Poyraz katliamının sıradan bir katliam olmadığını ve bilinçli yapılan bir katliam olduğunun altını çizen Ayşe Acar Başaran, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu katliamın planı bu ittifakın eliyle yapıldı. Katliamın planları kirli ve derin odalarda hazırlandı. Bu katliamı yapanlar bugün hala işbaşındalar ve İçişleri Bakanlığı adına çalışıyorlar. Aslında katliamın sorumluları katliama karşı sessiz kalıp faili savunanlardır. Bunun sorumlusu Süleyman Soylu’nun kendisidir. Bu katliamlar vermek istedikleri mesaj bütün kadınlar ve Kürt halkınaydı. Fakat ne olursa olsun kadınlar ve Kürtler baş eğmeyecek. Kadınlara yönelik özel savaş politikaları yürüttüğünüzü biliyoruz. Kadınlar hiçbir saldırı karşısında geri adım atmayacak, baş eğmeyecek ve sizden hesap soracak. Yaptıklarınızın tamamının hesabını vereceksiniz. Bu mücadeleyle İstanbul Sözleşmesi’ni tekrar geri getireceğiz. Deniz’e buradan kadın özgürlüğünü getireceğimizin sözünü veriyoruz. Bu faşist ittifak yenilecektir. Bütün kadınların mücadelesini yürüteceğimizin sözünü veriyoruz.”

Mezopotamya Kültür ve Sanat Derneği’nin üyelerinin düzenlediği gösteriyle etkinlik sona erdi.

HAKKARİ

HDP Kadın Meclisi ve TJA “Kadın özgürlük zamanı” sloganıyla Yüksekova ilçesinde bir düğün salonunda  panel düzenledi. Panelin yapılacağı salonun bulunduğu alan polisler tarafından ablukaya alındı. Salona, “Erkek-devlet şiddetine, savaşa, yoksulluğa tacize ve tecavüze karşı kadın özgürlük zamanı”, “Deniz Poyraz ölümsüzdür” ve “ Kadın özgürlük zamanı” pankart ve dövizler asıldı. 

Saygı duruşu ile başlayan panel, sinevizyon gösterimi ile devam etti. Panelde KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası AKP’li adaya verilen Tuşba Belediye Eşbaşkanı Ayşe Minaz bir konuşma yaptı. Ayşe Minaz, “Kadınlar olarak sadece fiziksel şiddete maruz kalmıyoruz, Kürt kadını siyasi, toplumsal ve sistematik şiddete maruz kalıyor. Saldırıların en temel yeri ise Kürt özgürlük mücadelesinde mücadele eden kadınlar oluyor” dedi.

“Direnmekten vazgeçmeyeceğiz”

İHD ve  ÖHD Hakkari Şubesi temsilcileri de açıklama yaptı. İHD binasında yapılan açıklamayı okuyan ÖHD Hakkari Temsilcisi Avukat Harika Günay Karataş, “Kürt coğrafyasını tekeli altına almaya çalışan devlet ve onun kolluk kuvvetleri unutmamalıdır ki bu coğrafyanın var olan direnci, mücadele azmi hiç bir zaman direnmekten vazgeçmeyecek ve üzerimizde uygulanmaya çalışılan bu kirli siyasete asla boyun eğmeyecektir” ifadesinde bulundu. 

/Jinhaagnecy/