Aysel Tuğluk’un Sağlık Durumu Kritik: Merhamet Değil Adalet

2016 yılından beri Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski DTP Eş Genel Başkanı ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un sağlık durumu kötüye gidiyor. Tuğluk, Mart 2018’de, “örgüt yöneticisi olmak” suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Geçtiğimiz hafta Tuğluk’un sağlık durumuna ilişkin konuşan avukatı Reyhan Yalçındağ, Aysel Tuğluk’un hafıza kaybı yaşadığını ve günlük işlerini tek başına yapamaz hale geldiğini belirterek, infaz erteleme talebinde bulundu:

”Şöyle düşünün; her birimizin bir günde yapması gereken aktiviteler var. Bunun içine yeme, içme, öz bakım, konuşma, yazma, okuma girmez mi? Bunların içerisinden bazılarını çıkardığınız da geriye ne kalır? Kimsenin yardımı olmadan bir başına kalamayacak bir insan kalır…Günlük bir rutin içerisinde bir sürü şeyi unuttuğunuzu düşünün. Nasıl yol alabilirsiniz tek başınıza, imkanı var mı? Olamaz. Ayrıca bu halde bile kendisi bir hassasiyet yaşıyor. Aysel Hanım uzunca bir süre cezaevinde daha ağır koşullarda olan mahpuslar var diyerek kendisinin gündeme getirilmesinin haksızlık yaratabileceğini düşündü.”

“Tuğluk’un yaşadığı sürecin müsebbibi o gün cenazede saldıranlardır”

Yalçındağ, Tuğluk’u hafıza kaybına götüren sürecin arkasında annesinin cenazesine yapılan saldırı olduğunu dile getirerek şunları söylüyor:

”Cezaevinde birinci yılı dolmadan annesinin ölüm haberini aldı. Ve izinli olarak çıkarıldı. Ben de bu süreçte avukatı olarak yanındaydım. Ve bizim annesinin defin süreci esnasında yaşadıklarımız var. Bu şu anda bu ülkede yaşayan seksen milyon insanı yakından ilgilendiren bir mesele. Mezarlığa girdiğimiz andan itibaren ırkçı sözlü saldırılara ve tacize maruz kaldık, akabinde de hepimize yönelik fiziken taşlı saldırılar başladı. Bu durum defin esnasında ve sonrasında da daha korkunç bir hal alarak devam etti. Havaya ateş de açmaya başladılar. Bugün değerlendirdiğimde korkunç bir katliam çıkabilirdi.

“Aysel Hanım bütün bunları, gördü, duydu, yaşadı ve tanıklık etti. Naaşın yeniden gömüldüğü yerden çıkarılmasına da tanıklık etti. Gün be gün Sayın Tuğluk’un bu etkiden kurtulamadığını, üzerinde kalıcı etkiler bıraktığını gözlemledik. Ve hatta cezaevi idaresi ve personeli ile eş zamanlı gözlemledik. Çok ağır bir hale döndüğünü gözlemledik. Aysel Hanımın bugün yaşadığı bu sürecin müsebbibi o gün o mezarlıkta bizlere saldıranlardır, onları koruyan kollayan siyasi iktidarın kendisidir.’’

‘Adil bir yargılamayla hemen tahliye’

Tuğluk’un infaz erteleme talebine ilişkin kişisel sosyal medya hesabından bir mesaj yayımlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da, Tuğluk’un yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle “adil bir yargılamayla hemen tahliye edilmesi gerektiğini” belirtti.

Beştaş, 2016 yılından beri Kocaeli Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutulan Tuğluk için, “Arkadaşımız Aysel Tuğluk cezaevinde ciddi bir hastalıkla boğuşuyor. Kendisi de diğer arkadaşlarımız gibi tutuklu değil rehindir. Adil bir yargılamayla hemen tahliye edilmesi gerekir. Devletler hukuku intikam aracı yapmazlar, yapmalılar” ifadelerini kullandı.

“Kürt siyasetçilere düşmanlık güdülüyor”

Tuğluk’un yaşadığı ciddi sağlık sorununa ilişkin Medyascope’a konuşan Ahmet Türk, Aysel Tuğluk’a yaşatılanların düşmanca bir davranış olduğunu, Tuğluk’un Alzheimer hastalığına yakalandığını ve infazının mutlaka durdurulması gerektiğini belirtti.

Türk, Kürt siyasetçilere karşı düşmanlık yapıldığını da söyleyerek, “Gerçekten hasta Kürt ve Kürt siyasetçilerin durumu onların hiç umurunda değil. Bu insani davranışı göstermekten âciz bir noktadalar” dedi.

Türk, kendisinin de cezaevinde sağlık sorunu yaşadığını, bu durumu iyi bildiğini, iktidarın çözüm sürecinde de hasta tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılması için adım atmadığını sözlerine ekledi.

Geniş kesimden tepki

Tuğluk’un sağlık sorunları nedeniyle bir an önce serbest bırakılması talebi sosyal medyaya da taşındı. Siyasetçiler, gazeteciler, sivil toplum örgüt temsilcileri başta olmak üzere birçok kesim “#AyselTuğlukuSerbestBırakın” çağrısı yapıyor.

 

 

 

 

 

/eka/