Berivan Zîlan Belçika’da anıldı

Türk devletinin 17 Haziran’da Medya Savunma Alanları’nda yaptığı hava saldırısında şehit düşen PAJK Meclis Üyesi Bêrîvan Zîlan Belçika’da yapılan bir törenle anıldı.

Medya Savunma Alanları’na yönelik Türk devletinin 17 Haziran’da yaptığı hava saldırısında şehit düşen PAJK Meclis Üyesi Bêrîvan Zîlan (Hatice Hezer) için Belçika’da geniş katılımlı bir tören düzenlendi.

Saygı duruşuyla başlayan anmaya PAJK Koordinasyonu da bir mesaj gönderdi. Anmada Hezer ailesini temsilen şehit Bêrîvan Zîlan’ın kız kardeşi Tuba Hezer hazır bulundu. KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal ve Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına Zîlan Serhed birer konuşma yaptı. Anmada sık sık “ Şehîd namirin” ve “ Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

REMZİ KARTAL: ŞEHİTLERE VERDİĞİMİZ SÖZLERİ TUTMA ZAMANI

KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal,  Bêrîvan Zîlan’ın, Zîlan katliamının etkileriyle büyümüş bir çocukluk geçirdiğini ve günü geldiğinde yaşanan zulmün hesabını sormak için Binevş Agal’dan ilham alarak, onun açtığı yolda ilerlediğini vurgulayarak, “Şehit Bêrîvan ve diğer tüm şehitlerimiz en imkansız görüneni, Kürdistan’ın serhildanını gerçekleştirdiler. Bu yolda Bêrîvan yoldaş şehit düşmüş ama yenilmemiştir. Yenilen, aciz, çaresiz kalan Türk devletidir. Başûr ve Rojava’daki işgal saldırıları, suikastleri ne kadar çaresiz olduklarını gösteriyor. Bakmayın siz zafer çığlıkları atmalarına, Finlandiya’da, İsveç’te, NATO’da oradan oraya koşmalarının sebebi içine düştükleri çaresizliktir. Her gördüklerine feryat ediyorlar, feryat. Bu bilinçle, içine girdiğimiz süreç şehitlere verdiğimiz sözleri tutma sürecidir. Avrupa’da başlattığımız Türk devletinin savaş suçlarını teşhir etme hamlemizle Rojava’ya yönelik saldırıları boşa çıkarabiliriz” dedi.

ZÎLAN SERHAD: GELIYÊ ZÎLAN’IN İLK KADIN ÇIĞLIĞI OLDU

TJK-E adına konuşan Zîlan Serhad ise şunları dile getirdi: “Özgürlük mücadelesine katılarak Gelîye Zîlan’ın ilk kadın çığlığı oldu Bêrîvan. Masallarla büyüdü ama katılımı tam bir hakikat ışığında oldu. Bilerek, isteyerek, devleti tanıyarak girdi bu yola ve yönünü dağlara verdi. Binevş Agal’ı örnek aldı, 91’de gerilla saflarına katıldı. Birbirimizi mücadelede tanıdık, birbirimizin yoldaşı olduk. Bu bilinç ve duyguyla mücadelemiz sürecek.”

KADIN ORDULAŞMASININ TEMELLERİNİ ÖRDÜ

Serhed, Bêrîvan’ın özgürlük mücadelesinde, kadının ordulaşmasında mihenk taşlarını tek tek ördüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti: “Kürdistan üzerinde yürütülen katliamın çığlığı oldu Bêrîvan. Bir bilge, akademisyen, kadın olarak her alanda yetkin ve tüm arkadaşlarını da bu sürece dahil etmeye çalışan büyük bir rehberdi. Halkına ve ülkesine o kadar düşkündü ki, hiçbir gününü amaçsız ve plansız yaşamadı. Bugün burada Önder Apo’nun ‘Savaşan Güzelleşir’ sözünün bir örneği olarak Bêrîvan’ın da güzelleştiğini görüyorum.”

TUBA HEZER: SENİ BEYAZLARA SARDIM

Aileyi temsilen konuşan kız kardeşi Tuba Hezer, birçok kez şehit anmalarında konuştuğunu ancak burada konuşmanın kolay olmadığını belirterek, “Neyi seviyor, neyi sevmiyor, hangi konuda duruşu nedir, içindeki derinliği çok iyi biliyorum. Mücadeleye katıldıktan sonra beraber kurduğumuz büyük bir hayalimiz vardı. Ne olursa olsun birbirimize yine kavuşacaktık.  Bu anma, bizim hem buluşmamız hem de helalleşmemizdir. Bêrîvan, her bir parçan bu dünyada, buradaki insanlarda kalmış. Baktığım her yerde bıraktığın aydınlık parçaları görüyorum. Senin mücadelen bembeyaz ve çok netti. Yüreğim seni siyahlar içinde uğurlamaya el vermedi. O yüzden seni yine o çok sevdiğin beyazlara sardım” dedi.

31 YILLIK SOLUKSUZ MÜCADELESİ

Hezer konuşmasına şöyle devam etti: “Katıldığında Geliyê Zîlan’ın kadınıydın ama şimdi tüm Kürdistan’ın kadını oldun. Sen Geliyê Zîlan’ın deresi, ağacı, dağları her şeyi oldun. Sen ve şehitlerimizin sayesinde Geliyê Zîlan artık bu acıları geride bıraktı. Sen neden ve nasıl yaşamalı sorusunun 31 yıllık soluksuz mücadelenle tek cevabıydın benim için. Zavallı devlete sesleniyorum; evet canım çok yanıyor, evet yoldaşları olarak paramparçayız. Ne mutlu bize ki, siz bu insanların yüreğinde büyük bir yara açtınız ve kirli tarihinizi tepetaklak eden bir kadın mücadelesi yarattınız. Sakın ola sevinmeyin, Bêrîvan’ı öldüremediniz. Özgürlük tohumları yeşerdi bir kere ve hiçbirinizin bu kökleri sökmeye gücü yetmeyecek. Oxir be Bêrîvan Zîlan!”

 

/ANF/