Deniz Poyraz davası 3 ay sonrasına ertelendi

HDP İzmir İl binasına 17 Haziran 2021’de silahlı saldırı gerçekleştiren ve Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın ikinci duruşması ertelendi.

Dava bugün İzmir Bayraklı Adliyesi’nde görülmeye başlandı.

6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, HDP milletvekilleri, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu,  STK temsilcileri ve siyasi partiler katıldı.

Çok sayıda insan hakları örgütü ve hukuk kuruluşu davaya müdahillik talebinde bulundu. Müdahil olmak isteyen kuruluşların ortak talebi davanın “insanlığa karşı suç” kapsamında ele alınması oldu.

Çok sayıda baro başkanı duruşmada söz alarak müdahillik talep etti.

İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, “Bu suç bu kentte işlendi. Bu suç yalnızca bir insanın başka bir insanı öldürmesinden ibaret değildir. Bu suç bir arada yaşama iradesine yönelik işlenmiş bir suçtur. Baroların insan haklarını koruması kollaması kanunla tanınmıştır. Bu nedenle bu ihlalin olduğu her süreçte baroların da zararı doğmuştur. Katılma talebimizi kabul etmeniz gerekmektedir. Varsın bu kararı istinaf bozsun bu ayıp onların olsun” diye konuştu.

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren de, “Suçtan zarar görme kavramını doğrudan zarar görmek olarak yorumlamayın. Bu tür cinayetlerin bir daha yaşanmaması konusunda ve maddi gerçeğin açığa çıkması hususunda biz baroların talebini kabul edin” dedi.

Savcı, Poyraz ailesinin ve HDP yetkililerinin katılma talebinin kabulü, diğer kurum ve kişilerin katılma taleplerinin ise suçtan zarar görmemeleri nedeniyle reddi yönünde mütalaa sundu.

Mahkeme heyeti de Deniz Poyraz’ın ailesi, HDP milletvekilleri ve İzmir İl Başkanlığı’nın katılma taleplerinin kabulüne, diğerlerinin reddine karar vererek duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından tanık ifadeleri alınmaya başlandı. Mahkeme heyeti tanıkları da dinledikten sonra sanık Onur Gencer’in tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 29 Nisan saat 09.00’a erteledi.