Dünyanın en büyük müzelerini artık kadınlar yönetiyor

Son birkaç yılda kadınlar Tate, Vatikan Müzeleri, Washington’daki Ulusal Sanat Galerisi, Philadelphia Sanat Müzesi, Saint Louis Sanat Müzesi ve daha pek çok müzenin yönetimini erkeklerden devraldı. Ve bu trend giderek artıyor gibi görünüyor.

Laurence des Cars’ın 2021 yılında Louvre Müzesi’nin direktörü olarak atanması tarihi bir andı. Dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi, 1793 yılında kurulduğundan bu yana ilk kez bir kadın direktöre sahip oldu.

Des Cars geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda, “Üst düzey görevler birer semboldür,” dedi. “Ve ben bu sembolü çok ciddiye alıyorum.”

Des Cars, dünyanın en büyük müzelerinin bazılarında üst düzey görevlere gelen kadınların en yüksek profilli örneği oldu.

Son birkaç yıldır kadınlar Tate, Vatikan Müzeleri, Washington’daki Ulusal Sanat Galerisi, Philadelphia Sanat Müzesi, Saint Louis Sanat Müzesi ve daha pek çok müzenin yönetimini erkeklerden devraldı. Ve bu giderek artıyor gibi görünüyor.

‘Pembe yakalı meslek’

2015’te Brooklyn Müzesi’nin direktörlüğüne atanan Anne Pasternak, “Bu alanda kadınları görmek beni cesaretlendiriyor” dedi. “Geçenlerde biri ‘pembe yakalı’ bir meslek haline geldiğimizi söyledi.”

Geçtiğimiz yıl Philadelphia Müzesi’nin direktörlüğünü Timothy Rub’dan devralan Sasha Suda, kadınların insanlığın yüzde 51’ini oluşturduğu düşünüldüğünde, “Asıl soru bunun neden şimdiye kadar gerçekleşmediği” diyor.

‘Birbirimizi destekliyoruz’

Yaklaşık 30 yıl Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nin başkanlığını yaptıktan sonra Mart ayında görevinden ayrılan Ellen V. Futter, kendi alanının erkek egemen dünyasında bir istisnaydı.

Futter, “Bunun bu kadar yaygınlaşmasından ve kadınların yaptıkları işin kalitesi ve başarısından büyük mutluluk duyuyorum” dedi. “Gururlu bir anneyim” diye de ekledi.

2017’de Tate’in direktörü olan Maria Balshaw (Londra’daki Tate Britain ve Tate Modern, Tate Liverpool ve Cornwall’daki Tate St. Ives’i yönetiyor), “Hepimiz 50’li yaşların ortasında, belirli bir kuşağın kadınlarıyız,” diyor. “Yenilikçilik ve yaratıcı liderlik konusunda uzun bir geçmişe sahibiz. Hepimiz kariyerlerimiz boyunca birbirimizi destekledik ve desteklemeye devam ediyoruz.”

Balshaw, kaydedilen ilerlemeye rağmen müze müdürlerinin hala ezici bir çoğunluğunun erkek olduğu konusunda uyarıyor: “Geçen gün uluslararası müze direktörleriyle bir Zoom toplantısındaydım ve hala yüzde 75’i erkekti,” dedi. “Daha gidilecek uzun bir yol var.”

/Kaynak: New York Times-SES/