Eren Keskin: Biz değişmeden devlet değişmez

AKP hükümeti 2015’ten bu yana gittikçe şiddetlenen bir nefret kampanyası yürütüyor. Onur Yürüyüşleri’nin yasaklanmasıyla başlayan süreç, film gösterimi gibi etkinliklerin bile engellenmesi, İzmir’de ve İstanbul’da translara yönelik saldırıların artması, üniversitelilerin protestolarına yönelik fütursuz devlet şiddeti, medyaya sansür ve hatta İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmaya yönelik bahane olarak devam etti.

Baskı ve ihlallere karşı İnsan Hakları Derneği LGBTİ+ Komisyonu kuruldu.

Jinha Ajansı’na konuşan İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin komisyon ile “değişmeye kendilerinden başlayacaklarını” söyledi.

“Karma örgütler erkek egemen bakış açısıyla biçimlenmiş durumda”

“İnsan Hakları Derneği de karma bir örgüt. Ve maalesef ki karma örgütlerde bize dayatılan erkek egemen, militer, feodal bakış açısıyla biçimlenmiş durumda” diyen Eren Keskin, “Bizim İHD olarak bu kadar eski bir tarihe sahip bir kurum olmamıza rağmen bir LGBTİ+ komisyonunun yeni kurulması da aslında çok acı” ifadelerini kullandı.

Buna rağmen İHD olarak bilhassa da İstanbul Şubesi olarak her zaman dayanışma içinde olduklarını hatırlatan Eren Keskin şöyle konuştu:

“Özellikle trans kadınların, o Hortum Süleyman döneminden beri hep yanında olduk. Avukatlıklarını yaptık ama böyle bir komisyon hiç kurulmamıştı. Bunun yokluğunu hep hissettik. Ama sonunda, birkaç arkadaş bir araya gelerek bu kararı aldık.”

“Biz değişmeden devlet değişmez”

“Kurulmuş olmanın yeterli olmadığının” altını çizen Eren Keskin, şu şekilde devam etti:

“Çünkü bizim de, İHD üyeleri de, homofobi ve transfobi söz konusu olduğunda bazı sorunlar yaşıyor. Bunu biliyoruz ve görüyoruz. Aslında kendimizi eğitmek üzere bu komisyon kuruldu. Bence en önemli yanı bu. Çünkü biz değişmeden devlet değişmez. Yani biz egemenimize çok benziyoruz. Bütün kurumları, muhalifleri de kastediyorum. Kendimizi değiştirmemiz gerekiyor. O nedenle bu erkek egemen, militer, feodal, homofobik ve transfobik resmi politikaları aşabilmek için önce kendimizden başlamamız gerekiyor.”

Komisyon olarak hak ihlaline uğrayan LGBTİ+’lara destek olacaklarını, davalarını takip edeceklerini belirten Eren Keskin, bunun yanında bir iç eğitim örgütleyeceklerinin altını çizdi.

“Devleti yönetenler açıktan saldırıyor”

“Biz sadece kadınla erkek arasındaki ezme ezilme ilişkisine ya da homofobi ve transfobiye karşı çıkmıyoruz. Aynı zamanda ırkçılığa, militarizme, faşizme de karşı çıkıyoruz” diyen Eren Keskin, “O nedenle de bu devlet politikalarında gelişen ve çok yoğunlaşan nefret dili, özellikle kadınlara ve LGBTİ+ bireylere yönelen bu nefret dilini de sorgulamak açısından politik bir mücadele de vereceğiz” dedi.

Bilhassa AKP ile MHP ittifakından sonra LGBTİ+’lara yönelik saldırıların yoğunlaştığını hatırlatan Eren Keskin, “Bu bizzat devleti yönetenlerce açıkça yapıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıkça yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Bu tehlikeli gidişata karşı birilerinin de ses çıkarması gerekiyor. LGBTİ+’ların tabii ki kendi öz örgütleri var ama İnsan Hakları Derneği de her zaman komisyonumuz aracılığıyla onlarla dayanışma içinde olacak” diye konuştu.