Eylül ayında 26 kadın cinayeti işlendi, 19 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu

2021 Eylül ayında Türkiye’de  erkekler tarafından 26 kadın öldürüldü, 19 kadın da şüpheli şekilde ölü bulundu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Eylül ayı raporu şöyle:

Bu ay 26 kadın cinayeti işlenmiş, 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 26 kadından 16’sının hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 10’u da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile öldürüldü. 16 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.

İllere göre Eylül ayının kadın cinayetleri verileri ise şöyle:

Her biri birer yaşam olan kadın kardeşlerimizin isimlerini sizinle paylaşmak isteriz:

Kadınlar kimler tarafından öldürüldü?

Eylül ayında öldürülen 26 kadının 14’ü evli olduğu erkek, 6’sı birlikte olduğu erkek, 2’si babası, 2’si oğlu, 1’i eskiden evli olduğu erkek, 1’i akrabası tarafından öldürülmüştür.

Kadınlar en çok evlerinde öldürüldü

Kadınların 18’i evinde, 2’si arazide, 1’i sokak ortasında, 1’i arabada, 1’i otelde öldürülmüştür. 3 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilememiştir. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 69’ evlerinde öldürüldü.

Kadınlar en çok ateşli silahlar ile öldürüldü

9’u ateşli silahlarla, 8’i kesici aletlerle, 4’ü boğularak, 2’si yüksekten atılarak, 2’si darp edilerek, 1’i yakılarak öldürüldü.

Kadınların çalışma durumu hala tespit edilemiyor

Kadınların çalışma durumlarını tespit etmek ise çok zor. Önemli olan bu verinin de basın mensupları tarafından dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Geçtiğimiz ay TÜİK’in açıkladığı verilere göre, ‘ev işleriyle meşgul’ kadınların sayısı bir önceki yıla göre 38 bin azaldı. Böylece TÜİK’e göre işgücü dahi sayılmayan kadınların sayısı Mayıs 2021’de 10 milyon 178 bin oldu. TÜİK’in verileri bu şekilde açıklaması, kadın işsizliğinin gerçek boyutunun üzerini örtmeye çalışmaktır. Çalışma hayatına alınmayan ya da istihdamdan uzaklaştırılan kadınlar toplumda oluşan toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık, şiddet ve kadın cinayetleri tehlikelerine karşı daha korunmasız hale gelmektedir. Ulaşılabilen veriye göre kadınların 2’si bir işyerinde çalışıyor, 2’si herhangi bir işyerinde çalışmıyor ve 22 kadının çalışma durumu bilinememektedir.

Türkiye’de ve Dünyada Kadınlar Özgür Yaşayacak!

Teksas’tan Afganistan’a, Meksika’dan Türkiye’ye dünyanın her yerindeki kadınlar mücadele ediyor. Farklı coğrafyalarda, farklı ya da aynı konular özelinde verilen bir mücadele. Ama hepsinin bağlandığı nokta aynı: özgürlük. Kadınların ne giyeceğine, nasıl bir hayat yaşamak istediklerine, kürtaj hakkına, laikliğe ve yasalar tarafından kendilerine sağlanan pek çok hakka saldırılıyor. En yakınımızdaki erkeklerden, iktidara kadar uzanan bu erkek egemen sisteme karşı ise kadınlar canları pahasına direniyor. Özgürlük mücadelesi veriyor. Bunu sadece kendi topraklarındaki kadınlar için değil, dünyanın dört bir yanındaki kadınlar için yapıyor. Çünkü biliyoruz ki hepimiz özgür olmadan hiçbirimiz özgür değiliz. Her gün kadınlara ne yapmaları gerektiğini söyleyenlere karşı, biz “Özgür yaşayacağız!” diyoruz. Dünyadaki bütün  ülkelerdeki kadınlarla, her gün verdiğimiz mücadelemiz ortaktır. Bu mücadeleyi örgütlü bir şekilde yürütmek de kazanımlarımızın kilit noktasıdır. Örgütlü mücadeleyle özgür yaşayacağımız bir dünya mümkün. Mücadelemizle Türkiye’de ve dünyada kadınlar özgür yaşayacak.