Ezidi ve Arap Kadınları Kurultayı başladı

Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ) öncülüğünde, “Kadınların Birliği ve Mücadelesi Kadını Korumanın Teminatıdır” sloganıyla Êzidî ve Arap Kadınları Kurultayı Şengal’in Til İzir ilçesinde başladı.

 Jinhaagency’nin haberine göre üç gün olarak planlanan kurultay, Irak hükümetinin engellemeleri nedeniyle bir güne düşürüldü. Kurultaya Bağdat’aki Arap kadınlar, Musul Demokratik Mücadele Cephesi üyeleri, Kadın Kalkınma Örgütü ve Êzidî Kadınları Yardımlaşma Ağı katıldı. Ayrıca IŞİD’in elinden kurtulan kadınlarda kurultayda yerini aldı.

 Birçok konu başlığı tartışılacak

 Kurultayda, IŞİD’in saldırıları,  kadınların saldırılar karşısında yaşadıkları durumlar, soykırımın nedenleri, saldırılara karşı örgütlenme yöntemleri, kadınların ortak mücadelesinin kalıcılaştırılması, kamplardaki kadınların durumu, Êzidî toplumunun göç ettirilmesinin altında yatan nedenler ve çözüm önerileri konuşulacak.

 “Egemenler halkların birliğini istemiyor”

 Kurultayın açılış konuşmasını TAJÊ Koordinasyon Üyesi Riham Hicu yaptı. Kadınların karşı karşıya kaldığı zorluklar ile bunların çözüm önerilerini konuşmak için bir araya geldiklerini söyleyen Riham Hicu, “Tüm dünya bu topraklarda halkların eşit bir şekilde bin yıllardır yaşadıklarını ve bundan sonra da yaşamaya devam edeceklerini gördü. Bugün toplanmamız egemen güçlere bir darbedir. Çünkü egemenler bu kutsal topraklarda birliğin olmasını istemiyorlar. Egemenler toplumları kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak istiyorlar. Êzidî kadınları olarak IŞİD çeteleri karşısında bir güç ve deneyim sahibi olduk. Bu yolda birçok öncü arkadaşımızı şehit verdik” dedi.

 “Her zaman ilk hedef kadınlar oldu”

Aslen Êzidî olan ve Bağdat’tan gelen aktivist Şemsa Necar da, kadınların haklarının ihlal edildiğini ve katledildiğini söyleyerek kadınların da buna karşı tarih boyunca mücadele ettiğini belirtti. Kadınların sadece Ortadoğu’da değil tüm dünyada benzer sorunlar yaşadıklarına işaret eden Şemsa Necar, her zaman ilk hedef kadınların olduğunu söyleyerek, kadınların özellikle kamusal alandan uzaklaştırılmaya çalışıldığını kaydetti. Irak tarihinde zorla din değiştirme ve inanca saldırının hiçbir zaman olmadığını belirten Şemsa Necar, IŞİD’in vahşi yöntemlerle Şengal ve Êzidî inancına saldırdığını anımsattı. Êzidî kadınların kaçırıldığını, öldürüldüğünü ve tacize uğradığını belirten Şemsa Necar, bütün bunlar insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.

 Bir gün sürecek 

 Bağdat aktivisti ve Arap olan Bidor Ercerah ise böyle bir kurultayın olmasına öncülük ettiği için TAJÊ’ye teşekkürlerini sundu. Bidor Ercerah, kadınların yaşadıkları sorunları ve çözümlerini tartışacaklarını belirtti. Konuşmaların ardından 3 Ağustos 2014 yılında yaşanan fermanı anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.