İlk ABD’li Kadın Yönetmen: Greta Gerwig 2024 Cannes Film Festivali’nin Jüri Başkanı Oldu

Barbie ve Ladybird filmlerinin yönetmeni Greta Gerwig, 14-25 Mayıs tarihleri ​​arasında gerçekleşecek 77. Cannes Film Festivali’nin jüri başkanı seçildi. Gerwig, Cannes Film Festivalin’nde jüri başkanlığını üstlenen ilk ABD’li kadın yönetmen ve Sophia Loren’den bu yana başkanlık yapan en genç jüri başkanı olacak.

2023’te Barbie filmi ile gişede büyük başarı yakalayan Amerikalı ünlü yönetmen, senarist ve oyuncu Greta Gerwig, 14-25 Mayıs 2024 tarihleri arasında düzenlenecek 77. Cannes Film Festivali’nin Jüri Başkanı olarak kariyerinde yeni bir dönüm noktasına imza atıyor.

Gerwig, Cannes Film Festivalin’nde jüri başkanlığını üstlenen ilk ABD’li kadın yönetmen olacak. Gerwig, ayrıca Sophia Loren’den (1966) bu yana başkanlık yapan en genç jüri başkanı olacak.

Cannes’ın patronu Iris Knobloch ve festival delegesi Thierry Fremaux, Gerwig’i statükoyu sarsan bir yönetmen olarak nitelendirdi.

Cannes’dan yapılan açıklamada, “Modern zamanlarımızın bir kahramanı olan Greta Gerwig, son derece katı olan bir sinema endüstrisi ile daha fazla sorgulamaya ihtiyaç duyan bir çağ arasındaki statükoyu sarsıyor” denildi.

“Dün bağımsız Amerikan sinemasının elçisi, bugün ise dünya çapında gişelerin zirvesinde yer alan Greta Gerwig, daha önce uyumsuz olarak değerlendirilen şeyleri birleştirmeyi başarıyor: Gişe rekorları kıran filmler yapmak, sanat ve endüstri arasındaki uçurumu daraltmak, çağdaş feminist meseleleri hem ustalıkla hem de derinlemesine incelemek ve daha iyi kullanmak için benimsediği bir ekonomik modelin içinden sanatsal iddiayı ilan etmek.”

Berlinale’ye de kadın jüri başkanı

Jüri başkanlığının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada Gerwig, “Filmleri seviyorum. İzlemeyi seviyorum, hakkında konuşmayı seviyorum. Bir sinefil olarak Cannes, her zaman filmlerin evrensel dilinin ne olabileceğinin zirvesi oldu” diye konuştu.

Frances Ha adlı 2013 yapımı kült komedi-drama filminde de başrolde yer alan Gerwig, Barbie’nin yanı sıra Lady Bird (2017) ve Dr. March’s Daughters’ın (2020) da yönetmenliğini üstlendi. Gerwig şu sıralar Netflix için The Chronicles of Narnia üzerinde çalışıyor.

Almanya’da 5 Şubat-25 Şubat 2024’te düzenlenecek 74. Uluslararası Berlin Film Festivali’nin (Berlinale) jüri başkanlığına Kenyalı oyuncu Lupita Nyong’o (40) getirilmişti. Nyong’o, Berlinale’de bu görevi üstlenen ilk siyah isim olmuştu.

 

/esitlikadaletkadin.org/