Kadından Haber: Amaç basında feminist bakış açısı yaratmak

“Eril medya diline karşı feminist basın” sloganıyla 2 yıldır kadın odaklı yayın yapan Kadından Haber’in kurucusu Fatoş Sarıkaya, amaçlarının basında feminist bir bakış açısı yaratmak olduğunu söyledi. 

 

Medyadaki eril dile karşı kadın odaklı bir haberciliği hedef alarak yola çıkan gazeteci Fatoş Sarıkaya, 6 Ekim 2020 tarihinde “Eril medya diline karşı feminist basın” sloganıyla “Kadından Haber” sitesini kurdu. O tarihten bu yana başta Mersin olmak üzere, Çukurova Bölgesi, Türkiye ve dünyadaki kadınlarla ilgili gelişmeleri mercek altına alan Kadından Haber, kadınların yanı sıra ekoloji haberleri ve LGBTİ+ bireylerinin de yaşadıkları hak ihlallerine odaklanıyor. Kadının üretimini, emeğini görünür kılan Kadından Haber, feminist alternatif ile eril medyayı da teşhir ediyor.

 

KADINDAN HABER GAZETESİ

 

Kadından Haber, farkındalık yaratmak adına bazı önemli tarihlerde özel sayı olarak “Kadından Haber Gazetesi” şeklinde yazılı basın olarak çıkıyor. Kadından Haber gazetesinin ilk sayısı 2022 Ocak ayında yılbaşına özel olarak çıktı. İkinci sayısı ise Mart ayında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özel sayısı ile çıktı. Gazetenin ikinci sayısı, Mersin’deki kadın gazetecilerin kolektif bir çalışması olarak okuyucusu ile buluştu.

 

ERİL DİLE KARŞI 

 

Kadından Haber’in kurucusu Fatoş Sarıkaya, kentte basının son derece eril bir dile sahip olduğunu, bu nedenle kadın odaklı, toplumsal cinsiyeti esas alan bir yayıncılığa ihtiyaç duyduklarını söyledi. Bu amaçla Kadından Haber’i kurduğunu ifade eden Sarıkaya, “Özellikle kadınlar ve LGBTİ+’larla ilgili haberlerde cinsiyetçi bir bakış açısıyla kurgu yapılıyor. Mersin yerelinde çalışma yürüten gazete ve siteler de böyle. Bariz bir şekilde cinsiyetçi ibareler yer almasa bile feminist bakış açısıyla haberler oluşturulmuyor. Bunun bir eksilik olduğunu düşünüyorum. Çünkü haberi böyle kurgulamadığınız zaman üretilen cinsiyetçi dil, kadına zarar veriyor. Ya da fail erkeklerin eylemleri meşrulaştırılıyor. Öte yandan Mersin’de çok güçlü bir kadın hareketi var ancak basında çalışmaları pek yer bulamıyor. Tüm bu eksiklikleri gidermek adına ‘Eril medyaya karşı feminist basın’ şiarıyla bir alternatif yaratmak istedim” şeklinde konuştu.

 

Sitenin yanı sıra, özel tarihlerde özel sayılarla bir gazete de çıkardıklarını ifade eden Sarıkaya, “Gazeteyi her ay basmak istedik. Ancak matbaa ve diğer giderlere yapılan zamlarla bu fikirden vazgeçtik. Belli tarihlerde özel sayılar çıkarıyoruz. Basılı yayınların aynı zamanda kentin hafızası olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir aksilikte dijitalde veriler kaybolabilir. Fakat basılıda koruduğunuz takdirde nesilden nesile varlığını sürdürebilir” diye konuştu.

 

TÜM KADINLARIN GAZETESİ

 

Kadından Haber gazetesinin 2’nci sayısında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolasıyla kadın mücadelesini ele aldıklarını söyleyen Sarıkaya, “Bu çalışma kentte bulunan kadın gazetecilerle kolektif bir çalışma sonucu ortaya çıktı. 8 kadın gazetecinin haberleri ve birçok kadının köşe yazısı var bu sayıda. Feminist Gece Yürüyüşü’nü manşete taşıdık. Gazetenin içeriği de 8 Mart ağırlıklı. Kentte yapılan 8 Mart etkinliklerine yer verdik. Öte yandan kültür, sanat, eğitim gibi birçok konuyu ele aldık. Yani ilkinde olduğu gibi bütün haberlerin odak noktasında yine kadın ve LGBTİ+’lar var. Elimden geldiğince kentteki bütün kadın gazetecilerin katkı sunmasını istedim. Çünkü Kadından Haber’i tüm kadınların gazetesi olarak görüyorum” dedi.

 

DAHA FAZLA KADIN GAZETECİ 

 

Birçok yerde basının her kademesinde erkelerin yer aldığını ve gazeteciliğin “erkek işi” olarak görüldüğünü söyleyen Sarıkaya, “Gazetecilik yapmak isteyen kadınları masa başına oturtmak isteyenlere karşı bir tavır sergilemek, sahada erkek gazetecilerin fazlalığı karşısında kadın gazetecilerin görünürlüğünü sağlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Kadın haberciliği yapan gazetecilerle daha fazla dayanışma halinde olmanın önemine değinen Sarıkaya, “Gelin hep birlikte eril medyaya karşı alternatif feminist basını güçlendirelim” diye belirtti.

 

MA / Cemil Uğur