KCDP’ye açılan kapatma davası protesto edildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na (KCDP) Dernekler Masası ve İstanbul Valiliği’nin talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Kanuna ve ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” suçlamasıyla fesih davası açıldı.

 

Erkek şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınların aileleriyle birlikte 2010 yılında kurulan KCDP’ye açılan davanın gerekçesinde ise, “Kadın haklarını savunmak kisvesi altında aile mevhumunu yok sayarak aile yapısını parçaladığı” iddiaları yer aldı.

 

Adana Kadın Meclisi ve KCDP, Atatürk Parkı’nda açıklama yaparak, kapatma davasını protesto etti. Açıklama metnini KCDP adına Nazan Demiryürek okudu. “Kadınlar susturulamaz. Kadınların mücadelesi durdurulamaz” diyen Demiryürek, kapatma davasına tepki göstererek, bu davanın kadınların yaşam mücadelesine, eşitlik ve özgürlük talebine saldırı olduğunu belirtti. Ortak mücadele çağrısında bulunan Demiryürek, “Asla durmayacağız, kadın cinayetlerini durduracağız” dedi.

 

İZMİR 

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), derneklerine açılan kapatma davasıyla ilgili Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde kitlesel basın açıklaması yaparak, protesto etti. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği hukuksuz davalarla kapatılamaz” pankartı açılırken, katledilen kadınların fotoğrafları taşındı.

 

KCDP üyesi Elif Tuncel, derneklerine yönelik yapılan muhtelif şikayet dilekçelerinin mahkemece kuvvetli suç şüphesi oluşturularak, ‘kadın haklarını savunmak kisvesi altında aile mevhumunu yok sayarak aile yapısını parçaladığı’ gibi somut hiçbir olguya dayanmayan yazılı başvurulardan oluştuğunu aktardı.

 

Dernek yöneticilerine yönelik, davaya bile dönüşmemiş, suç oluşmamış soruşturmalar dahil bir dizi kolluk kayıtlarının listelendiğini ifade eden Tuncel, “Bu hukuksuz ve hiçbir dayanağı olmayan iddialarla bizlere suç uydurmaya çalışmak mevcut hukuk düzeni açısından bile içler acısıdır. Biz siyasi iktidarı, savcıları, mahkemeleri kadınlar lehine göreve çağırırken; onlar bu konunun muhataplarını böylesi içi boş davalarla hedef almayı tercih ediyorlar. Tüm kamuoyu bilir ki; bu coğrafyada Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun önünde eylem yapmadığı adliye yoktur. Bizim açımızdan bu dava da kadınların yaşam mücadelesinden, eşitlik ve özgürlük mücadelesinden ayrı değildir. Kadınlar susturulamaz. Kadınların mücadelesi durdurulamaz” dedi.

 

MERSİN 

 

Kadın Meclisi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne açılan kapatma davası Mersin’de de protesto etti. Özgecan Aslan Meydanı’nda bir araya gelen Kadın Meclisi üyelerine, Mersin Kadın Platformu üyeleri destek verdi. Katledilen kadınların fotoğraflarının taşındığı açıklamada, “Asla yalnız yürümeyeceksin” ve “Kadın cinayetleri durduracağız” sloganları atıldı.

 

Kapatma davasının hukuksuz olduğunu belirten Kadın Meclis Sözcüsü Nuray Şimşek, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri olarak bugüne kadar asla yalnız yürümedik. Biliyoruz ki haklı mücadelemize yönelik bu saldırılar karşısında da asla yalnız yürümeyeceğiz. Başta üyelerimiz, dostlarımız olmak üzere; tüm kadınları ve kadınların mücadelesine omuz veren tüm duyarlı kamuoyunu hakkımızda açılan bu fesih davası karşısında mücadelemizi sahiplenmeye çağırıyoruz. Asla durmayacağız, kadın cinayetlerini durduracağız” dedi.

 

İSTANBUL

 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, derneklerine yönelik açılan kapatma davasına karşı Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesinden eylem gerçekleştirdi. “Kadın Cinayetlerini durduracağız platformu derneği hukuksuz davalarla kapatılamaz” pankartının açıldığı eylemde  “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Kadın Cinayetlerini durduracağız”, “Yaşasın kadın dayanışması” dövizleri taşındı. Eylemde katledilen ve kaybedilen kadınların fotoğraflarının yanı sıra çok sayıda Kadın Cinayetlerinin Durduracağız, Kadın Meclislerinin bayrak ve flamaları taşındı. Eylemde çok sayıda parti temsilcileri ve kadın örgütleri ile çok sayıda kişi katıldı. Eylemde sık sık “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Kadınları değil failleri yargıla” ve susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları atıldı.

 

Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformunun Genel Sekreteri Fidan Ataselim, kadınların verdiği mücadele karşısında gururlandığını belirtti. Ülkenin dört bir yanına yayılmış ve katleden kadınların aileleri ile platformun kurulduğunu hatırlatan Ataselim, “Derneğimiz ve mücadelemiz durdurulamaz bu mümkün değil. Çünkü biz bütün ülkede mücadele yürütüyoruz. Ülkede yetkilileri kadın cinayetleri verilerini yayınlamazken bizler her ay kadın Cinayetleri verilerini yayınlıyoruz. Kapısında eylem yapmadığımız takip etmediğimiz dava kalmamıştır. Kadınların nerde ve kim tarafından öldürüldüğünü, verileri yayımlamamız mı ya da erkek şiddetinin bu topluma anlatıyor olmamız mı suç. Eğer bu suçsa bu suçu işlemeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Sanatçı Kalben Sağdıç, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan aldığı güç sayesinde maruz kaldığı şiddetin ve ayrımcılığın farkına vardığını belirtti. Kalben, “Ben bu platform kapatılacağı davası haberini alınca hiç şaşırmadım. Çünkü bizim özgür irademizi, sesimizi, inançlarımızı ve yeteneklerimizi kapatabileceklerini zannediyorlar. Yıllardır bizleri dövdükçe,  gaza buladıkça, öldürdükçe ve katillerimize kravat taktı diye serbest bıraktıkça biz bu meydanlarda olmaya devam edeceğiz. Hiçbir yere gitmiyoruz” ifadeleri ile tepkisini aktardı.

 

ANKARA

 

KCDP derneklerine dönük kapatma davasına ilişkin Kuğulu Park’ta açıklama yaptı. Açıklamanın olacağı Kuğulu Park’ın etrafı polis araçlarıyla kapatılırken, parka girişler ise bariyerlerle kapatılarak, yurttaşların parka girmesine izin verilmedi. Çok sayıda kişiye de Genel Bilgi Taraması (GBT) yapıldı.

 

Parka girişleri engellenen kadınlar Tunus Caddesi’nde bir araya geldi. Burada yapılan açıklamada KCDP’nin flamalarının yanı sıra  “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği hukuksuz davalarla kapatılamaz”, “Asla yalnız yürümeyeceksin”, “Yasalar sokaklarda yazılır” dövizleri taşındı.

 

Açıklamaya, katledilen Ankara Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi araştırma görevlisi Ceren Damar’ın ailesi, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP), İlerici Kadınlar, Sosyalist Kadın Hareketi, Kadın Dayanışması Komiteleri, Kadın Savunma Ağı, Halkevleri, Mor Sarmaşık, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Türkiye İşçi Partisi(TİP) üyesi kadınlar da açıklamaya destek verdi.

 

KCDP üyesi Tuana Gençer,  “Bizim derneğimizi kapatırken, eylemlerimize müdahale ederken, bizi ablukaya alırken, biz il, il, adliye, adliye mücadele ettik, şüpheli kadın ölümlerini açığa çıkarmak için önünde eylem yapmadığımız, adliye kalmadı. Her ay cinayet verilerini ve şüpheli verilerini paylaştık. Biz size rağmen kadın cinayetlerini durduracağız, eşit yaşam mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

 

Açıklama, “Kadın cinayetlerini durduracağız”, “Erkek vuruyor devlet koruyor” sloganlarıyla sona erdi.

 

/MA/