Kobani: Resim Sergisi’nde kadının rengi

Rojava Resim Sergisi’ne yoğun katılım gösteren kadın ressamlar, doğa, göç, kültürel değerleri ve kadın direnişini işleyen eserlerini sundu.

Fırat Bölgesi Kültür ve Sanat Komitesi ile Kuzey ve Doğu Suriye Kültür Komitesi’nin iş birliğiyle düzenlenen 4’üncü Rojava Resim Sempozyumu 40 sanatçının katılımıyla 20 Mayıs’ta Kobanê’de başladı.

Sanat sempozyumunun 26 Mayıs’ta Kobanê’de sona ermesinin ardından 28 Mayıs’ta Qamişlo’daki Mihemed Şêxo Sanat Kültür Merkezi’nde 8’inci Resim Sergisi, açıldı.

Kültür ve Sanat Komitesi tarafından düzenlenen sergide 100’ün üzerinde tablo yer alıyor ve sergiye katılan sanatçıların yarısı kadınlardan oluşuyor. Çeşitli tabloların yer aldığı serginin yarın da devam etmesi bekleniyor.

Cizre Bölgesi Kültür ve Sanat Kurulu tarafından “Hep birlikte sanatı gönüllerin baharı yapalım” şiarıyla düzenlenen 8’inci Rojava Resim Sergisi’nde farklı bölgelerden gelen 100 sanatçının 109 tablosu gösterildi. Tablolarda, 19 Temmuz Devrimi’nin yanı sıra toplum, çocuk, doğa ve kadın sorunlarını yansıtan renkli temalara yer verildi.

‘ÖLÜM YOLCULUĞU’

Sergiye katılan kadın sanatçılar, tabloya resmettikleri temayı ajansımıza anlattı.

Sergiye ‘Rêwîtiya Mirinê` (ölüm yolculuğu) adlı eseriyle katılan Kobanêli Sîham Hico, ülkeden Avrupa’ya göç eden gençlerin çoğunluğunun sularda boğulduğunu belirterek, “Çok sayıda yurttaş bu yolculuklarda yaşamını yitirdi. Tablolarımla çağrı yapmak istedim” dedi.

DİRENİŞ VE KÜLTÜRÜN KORUNMASI

Kobanêli Nesrîn Mihemed, eserinde Kobanê direnişine dikkat çeken YPJ savaşçısı Arîn Mîrkan’ın heykelini, Miştenur Tepesini tema aldığını söyleyerek, “Bu tabloyla folklorun korunmasına ve şehitlerin anılmasına çağrıda bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

Reqalı Kewser El Xelef ise doğayla bağlantı kurmanın kadınların özelliği olduğunu belirterek çizdiği tabloda doğaya olan sevgisini yansıttığını kaydetti.

/ANHA/