Kongra Star: Katliamlar kadın iradesini hedef alıyor

Kongreya Star Koordinasyonu, Til El Şayir nahiyesi Meclis Eş başkanı Seide Feysal El Hermas ve yardımcısı Hinid Letîf El Hidêr katledilmesini kınayan bir açıklama yayınladı.

ANHA’nın haberine göre açıklamada şunlar belirtildi:

“Askeri, siyasi, düşünce, diplomasi alanında güç haline gelen kadın iradesi, devrimin ve Özerk Yönetimin yükünü sırtlıyor. Kadınlar bütün çalışma alanlarına katılarak kendilerini ıspatladılar. Toplumda aktif rol aldılar. Iktidarcı, baskıcı erkek zihniyetine karşı mücadele ettiler. Kadının bütün dünyada ses veren direnişine karşı tecavüz, kaçırma, katliam ve her türlü insanlık saldırılar gerçekleşiyor.Yapılan bu katliam da kadın iradesini hedef almıştır.

Bu suçun, katliamın hedefi, Kuzey ve Doğu Suriye’de istikrarlı ve güvenli ortamı bozmak, halkın arasında korkuyu hakim kılarak; halkların kardeşliği temelinde inşa edilen Demokratik, özgür yaşama saldırmaktır. Şehitlerin ailesi başta olmak üzere hepimizin başı sağolsun. Bütün çalışanlara sesleniyoruz kadın iradesi ve özgürlüğünü hedefleyen bütün kirli planlara karşı dikkatli olun. ”

Açıklamanın devamında İşgalci Türk devleti ve bağlı cihadist güçlerin Şehba, Til Rifet bölgesine dönük, kadın ve çocukları hedef aldığı saldırıları da kınandı. Açıklamanın sonunda; “AKP hükümeti ve Türk devleti faşizmine karşı özgürlük ve demokrasi mücadelesi yükseltilerek devam edecek” denildi.

Öta yandan Rojava’nın Haseke ili kent konseyinde görevli Saide Feysel El Hermas ile yardımcısı Hind Letif El Hidar’ın kafalarının kesilerek öldürüldüğü ortaya çıktı.

Kadınlara yönelik vahşetten IŞİD’in veya Türkiye’ye bağlı cihadist güçlerin sorumlu olduğundan şüpheleniliyor.

Rojava’nın Haseke kenti konseyinde yer alan ve ayrıca Daşişa ilçesi Til Şeyir beldesi Eş başkanı olan Saide Feysel El Hermas ile yardımcısı Hind Letif El Hidar, 22 Ocak 2021 günü kimliği belirsiz kişilerce kaçırılmıştı.

Haseke Kantonu Meclisi her iki kadın yöneticinin öldürülmüş halde cansız bedenlerinin bulunduğunu açıkladı.

Açıklamada, “Bu saldırı bölgemizde toplum içerisinde çalışma yürüten kadınlara yönelik gerçekleştirilen ilk saldırıdır. Bölgenin IŞİD çetelerinden özgürleştirilmesinin ardından kadınlar toplumun her alanında aktif bir rol oynayarak savunmada yerlerini alıyorlar. Bu saldırının amacı Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetim projesini ortadan kaldırmayı hedeflemektedi” denildi.

Yerel kaynaklar, her iki kadının kasasının kesilmek suretiyle infaz edildiklerini aktardı.

SOHR: IŞİD tehdit etmişti

Öte yandan merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), yönetici kadınların daha önce IŞİD tarafından tehdit edildiğini, saldırıdan bu örgütün sorumlu tutulduğunu aktardı.

Rudaw’ın haberine göre gözlemevi ayrıca Deyrizor, Haseke, Rakka ve Minbic’te 17’si çocuk, 11’i kadın olmak üzere 234 sivilin IŞİD’in uyuyan hücreleri tarafından öldürüldüğünü duyurdu.