Newroz’un ilk ateşini Barış Anneleri yaktı

2022 Newrozu’nun ilk ateşi, Federe Kürdistan Bölgesi’nin sınırında bulunan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde yakıldı.

Newroz kutlamaları bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) sloganıyla gerçekleştirilecek. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde Kürdistani İttifak Çalışması içerisinde yer alan partiler ve demokrasi güçleri temsilcileri Beytüşşebap’ta bir araya geldi.

Jinha’nın haberine göre kutlama için birçok şehirden de katılım oldu. HDP İlçe Örgütü binasında bir araya gelen halk, kitlesel bir şekilde ilçe meydanına yürüdü. Yürüyüş boyunca “Bijî Newroz” sloganı atılırken halk meydanda Newroz şarkıları söyledi.

“Kürdistan’ın kalbinde Newroz ateşini yakıyoruz”

Etkinlikte konuşan HDP Sözcüsü Ebru Günay, Newroz kutlamalarının startını verdiklerini belirterek “Bugün Kürdistan’ın kalbinde Newroz ateşini yakıyoruz. Kürtler her yerde Newroz ateşini yakıyor. Bugün ilk ateşi Kato Dağı’nın eteklerinde yakıyoruz. Buradan bütün Ortadoğu halklarının, Kürt halkının bahar bayramı, Newroz bayramı kutlu olsun” dedi.

“Barışı bu topraklara getireceğiz”

Ebru Günay, Kürt halkının tarih boyunca Newroz’u direnişle karşıladığını dile getirdi.

“Yıl kazanma yılıdır, Newroz kazanma Newrozu’dur. Kürt halkı bunu gösterecek. Newroz’u Newroz yapanların direniş ruhuyla, Botan’ın Newroz ruhuyla bir kez daha hepinizin Newroz’unu kutluyoruz. Kürdistan’ın dört parçasında Kürt halkı ulusal birlik ruhuyla direnişi büyütüyor. Bizi bölmeye çalışanlara, bugün tavır Newrozumuzdur. Bütün siyasi güçlere sesleniyoruz. Hiçbir yanlış hesaba girmeyin. Kürt halkı birlik ve barış istiyor, özgürlük istiyor. Kürt halkının birliğini istemeyen, özgürlüğünü istemeyen, halkları bir birine düşman eden devletlerdir. AKP MHP iktidarı bütün faşizmini Kürt inkarı üzerinden, Kürt halkını düşman ilan ederek yürütüyor. Öbür tarafta kendisinin muhalefet olduğunu söyleyen, geçmişin bütün yok sayma politikalarını kendine yol eden bir muhalefet var. Bizler sizin kutuplaştırıcı politikalarınıza mecbur değiliz. Bizler Üçüncü Yolu hayata geçireceğiz. Bedeli ne olursa olsun, Kürt halkının özgürlüğü için, demokrasi ve barışı bu topraklara getireceğiz.”

“2013’teki mektuba bakın”

Ebru Günay, Kürt sorunun çözümü için PKK Lideri Abdullah Öcalan’a işaret ederek “Yok saymakla, inkar etmekle bu ülkede çözüm olmaz. Çözüm Sayın Öcalan’da, İmralı’dadır. Barıştan söz eden Kürt halkına demokrasi vaat edenler, Sayın Öcalan’ın 2013’teki Newroz mektubuna baksınlar. Sayın Öcalan’ın görüşlerine kulak versinler, masaya oturarak demokrasi getirebilirler. Çözüm Sayın Öcalan’da, halkların birlikte mücadelesindedir. Hep birlikte Newroz halayına durmak ve mücadele etmektir” diye konuştu.

“Birlik için bu ateşi yakıyoruz”

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de  “Botan halkı büyük bedeller ödedi. Bugün burada yakılacak ateş, bütün faşizmi, karanlığı, yasakları aydınlığa dönüştürecektir. Burada yakılacak ateş, özgürlüğü getirecektir, onurlu bir barışı getirecektir. Bütün yasaklamalara rağmen Kürt halkı bir araya geliyor. Bugün birlik günüdür, bugün birlik için bu ateşi yakıyoruz. Botan halkının direnişiyle özgürlük ateşini yakıyoruz” şeklinde konuştu.

“Tek çözüm Sayın Öcalan’dır”

Kadınların direnişiyle 8 Mart meydanlarında Newroz’un startını verdiklerini ifade eden Saliha Aydeniz, her gün Nerwoz ruhuyla meydanlarda olacaklarını dile getirdi.

Saliha Aydeniz de İmralı’da süren tecride dikkat çekerek “İmralı’da başlayan tecrit, Kürdistan’ın, Türkiye’nin her hücresine yayıldı. AKP-MHP iktidarı bitiş noktasına geldi. Tek çözüm Sayın Öcalan’dır. Sayın Öcalan özgürlüğüne kavuşmadan, meydanlarda, alanlarda, sokaklarda mücadeleyi yükselteceğiz. Kadınların, Kürt halkının özgürlüğü, Türkiye’nin demokrasisi Sayın Öcalan’ın özgürlüğü ile sağlanır. 2022 Newroz’unu Kürtlerin ve Sayın Öcalan’ın özgürlük yılı yapacağız” dedi.

Ateşi Barış anneleri yaktı

DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk de konuşmasında halkın Newroz’unu kutladı.

Açıklamaların ardından Barış Anneleri Newroz ateşini yaktı. Newroz ateşi etrafında davul zurna eşliğinde zılgıtlarla halay çeken yüzlerce kişi, “Bijî Newroz”, “Bijî berxwedana Newrozê” sloganları attı.

 

/Jinhaagency.com/