RJAK: ‘Jin, Jîyan, Azadî’ sloganı tüm kadınları birleştirdi

Rojhilatê Kurdistan’daki kadınların direnişini selamlayan RJAK, ” İran’ın her yerinde kadınlar ‘Jin, Jîyan, Azadî’ sloganını attı, bu slogan tüm kadınları birleştirdi” dedi.

Kürdistan Özgür Kadın Örgütü (RJAK), Rojhilatlı kadınların direnişini selamladı.

RJAK’ın açıklamasında, “Kadınların öncülük ettiği her alan bir özgürlük alanı olacaktır. Son birkaç gündür, kadınların başını çektiği Kürt ve İran halkının İran rejimine karşı ‘Jin, Jîyan, Azadî’ sloganıyla isyanına tanık oluyoruz” denildi.

Açıklamada şunlar da kaydedildi:

“Bu isyan, İran halkının son yıllardaki protestolarının sonucudur. Çünkü İran iktidarı, erkek egemenlikli bir hükümet ve kadın iradesini yok sayan bir iktidardır.

Bazen namus, bazen yasa adı altında kadınlar öldürülüyor veya intihara sürükleniyor. Birkaç ay içinde kadınlar iktidarın yürüttüğü erk ve kadınlara karşı politikalar sebebiyle birçok sorunla karşı karşıya kaldı. Birçok kadın namus adına vahşice katledildi. Zeynep Celaliyan gibi birçok kadın da tutuklandı ve uzun bir süredir hiçbir kadından haber alınamıyor. İran’da kadınlar hala şarkı söylemekten dolayı engellerle karşılaşıyor. Tesettürün kadınlara nasıl dayatıldığını defalarca gördük. Aslında erkek egemen sistem, kadınların düşüncelerine baskı yaptığı ve yaşamın her yerine müdahale ettiği mesajını veriyor.

‘KADINLAR ÖZGÜRLÜKTE BİRLEŞTİ’

Geçtiğimiz günlerde Şiler Resuli ve Jina Amini adlı iki Kürt kadın hedef alındı. Şiler Resuli, kendisini taciz etmeye çalışan Guran isimli saldırgana karşı kendini savunmak için evin penceresinden kendini attı. Bu durum henüz netlik kazanmadı. Jina Amini tacizci sistem tarafından saldırıya uğradığındaysa, hükümet hiçbir yerin farklı olmadığını gösterdi. Bu mantıkla ister evde ister sokakta ister Kürdistan’da ister İran’da olsun fark etmeden kadınlara saldırıyor.

Son dönemde alınan önlemler gösteriyor ki, iktidar kadınların sesini bastırmaya çalışıyor. Kadınlar buna sessiz kalmadı ama buradaki en temel soru, kadınların nasıl bu kadar susturulduğu ve kendi kendini susturduğu. Hükümet, bu birkaç yıl içinde yaptığı eylemlerle tüm siyasi ve sosyal alanları ömür boyu kısıtladığını gösterse de kadınların da katılımıyla bu isyan İran’ın tamamına yayılmıştır. Kadınlar sadece mağdur olmadıklarını, liderlikleriyle topluma güç olabileceklerini bir kez daha gösterdiler. Bu isyan aslında mevcut hükümete büyük bir tepkiydi.

Görüldüğü gibi İran’ın her yerinde kadınlar ‘Jin, Jîyan, Azadî’ sloganını attı, bu slogan tüm kadınları birleştirdi. Bu aynı zamanda kadınların her yerde özgürlük denilen ortak bir amacı olduğunu da gösteriyor. Bu sloganın anlamı, Kürt kadınlarının çeyrek asrı aşkın süredir Kürdistan’ı aşıp dünyaya ulaşan kurtuluş çalışmasıdır.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde dünyanın dört bir yanındaki kadınlardan destek mesajları aldık. Erkekliğe karşı mücadelenin devam etmesi gerektiğini, birliğe, daha geniş bir mücadeleye ihtiyacımız olduğunu her yerde gördük. Bu nedenle Kürdistan Özgür Kadın Örgütü RJAK olarak Doğu Kürdistanlı kadınların ayaklanmalarına desteğimizi ifade ediyor ve kadınların öncülüğünde toplumun özgürlüğünün sağlanacağını söylüyoruz.”

/ANHA /