Rojava’da görkemli 8 Mart kutlamaları

Kamişlo’da düzenlenen mitingde binlerce kadın bir araya geldi. 8 Mart mitinginde konuşan Kadın Savunma Birlikleri Sözcüsü Nesrîn Abdullah,  “Kadınların renklerini ve özgürlük bayrağını hep birlikte dalgalandıracağız” mesajını verdi. Coşkulu anlara sahne olan miting kadınların şarkılar eşliğinde çektiği halaylarla son buldu. 

Rojava’da kadınlar son bir haftadır farklı etkinliklerle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü karşılamaya hazırlanıyor. Bugün de Arap, Süryani, Ermeni, Türkmen, Çerkez ve Kürt kadınlardan oluşan binlerce kişi Kamişlo’da bulunan Newroz Meydanı’nda bir araya geldi.

Kuzey Doğu Suriye’nin Kadın Hareketi olan Kongra Star tarafından organize edilen etkinliğe tüm kadınlar ulusal kıyafetleriyle katıldı. Mitingde Kongra Star Sözcüsü Remziye Mihemed, Kuzey Doğu Suriye Kadın Meclisi Sözcüsü Necla Temî ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Sözcüsü Nesrîn Abdullah, birer konuşma yaptı. 

 Remziye Mihemed: Mücadelemizi daha da yükselteceğiz

Kongra Star Sözcüsü Remziye Mihemed, mitinge katılan tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayarak, “Örgütlenmemiz, mücadele gösterdiğimiz fedakarlık ve direncimizle kazanımlarımızı mutlaka garanti altına alacağız” mesajını verdi. Remziye Mihemed konuşmasında mücadelelerini daha da yükselteceklerine dikkat çekerek, “Mücadelemiz işgal altında bulunan diğer bölgelerimiz özgürleştirilene dek sürecek. Kadınlar ve Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanana dek mücadelemizi yükselterek sürdüreceğiz. Kadınlar örgütlenmeleriyle, mücadelelerini yükselterek özgürleşecektir” ifadelerinde bulundu.

 Necla Temî: Sınırsız bir direniş ve mücadele yürüttük

 Kuzey Doğu Suriye Kadın Meclisi Sözcüsü Tecla Temî de konuşmasında kadınların erkek egemen zihniyete ve onun tüm yaklaşımlarına karşı başkaldırdığına yer vererek, “Direniş ile dolu bir mücadele tarihimiz, geçmişimiz var. Büyük bedeller ödedik, birçok siyasi, askeri ve toplumsal kazanım elde ettik. Direnişimizle tüm dünyada hayranlığa ve büyük bir şaşkınlığa da yol açtık. Sınırsız bir direniş ve mücadele yürüttük. Ortak yaşamın değerleri etrafında örülen mücadelemiz tüm halklardan kadınları kapsıyor” dedi. Necla Temî konuşmasının sonunda uluslararası güçlere Türkiye’nin bölgede işlemiş olduğu insanlık suçlarına karşı tavır almaları ve sorumlulukların uluslararası bir mahkemede yargılanması gerektiği çağrısında bulundu. 

 Nesrîn Abdullah: Sizleri savunmaya devam edeceğiz

 Kadın Savunma Birlikleri Sözcüsü Nesrîn Abdullah, konuşmasına Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) adına kadın kitlesini selamlayarak başladı. “Size YPJ’den selamlar getirdim. Size söz verdiğimiz gibi sizleri savunmaya devam edeceğiz. Gün vesilesiyle bir kez daha devrimimizi savunma sözü veriyoruz. Erdoğan ve Türk devletinin bölgemizdeki işgalciliğine son vereceğiz. Bayraklarımız Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Sipî de mutlaka bir kez daha dalgalanacaktır. Nasıl ki DAİŞ çetelerinin bayraklarını indirip yerine attıysa onların artıkları olan diğer çetelerin de bayraklarını indireceğiz” şeklinde konuştu. Nesrîn Abdullah konuşmasının devamında kadınların özgürlük ile olan sarsılmaz bağlarına dikkat çekti.

 “Özgür kadın söz verdiyse yerine getirir”

 “Özgür kadın söz verdiyse yerine getirir” sözleri ile konuşmasına devam eden Nesrin Abdullah, “Biz de sözümüzün takipçisiyiz. Özgür kadın toplumun ve dünyanın mücadele öncülüğünü üstlenecektir. Kadınların renklerini ve özgürlük bayrağını hep birlikte dalgalandıracağız” diyerek, konuşmasını noktaladı. 

 Miting halaylarla son buldu

 Renkli görüntülere sahne olan miting alanında kadınlar el emeklerinin ürünlerinden stantlar da açtı. Miting, enternasyonalist grubun seslendirdiği şarkılar ile devam etti. Kendilerini Andrea Wolf müzik grubu olarak adlandıran 5 kişilik ekip, kadın kitlesine coşkulu anlar yaşattı. Kız çocuklarından oluşan karete grubu da sahneye alarak gösteride bulundu. Sanatçı Nesrîn Botan, Sümeyya Serêkaniyê, Tepqa’dan müzik grubu, Süryani folklor grubu ve daha birçok grup sahne alarak, şarkılar söyledi. 

 Etkinlik halaylarla son buldu.

https://jinhaagency.com/tr/tum-haberler/content/view/4526