Rojava’da görkemli 8 Mart kutlamaları

Kuzey ve Doğu Suriye’de 8 Mart dolayısıyla gerçekleştirilen kitlesel yürüyüşler mitinge dönüştü. Yürüyüşlerin ardından yapılan konuşmalarda, dünya kadınlarına seslenilerek, “Bu dönem kadınların özgürlük dönemidir” denildi. 

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü eylem ve etkinliklerinin görkemli geçtiği merkezlerden biri de Kuzey ve Doğu Suriye kentleri oldu. Qamişlo, Kobanê, Minbic ve Tebqa’da kadınlar, “Jin, jiyan, azadî ile kadın devrimine doğru” sloganıyla kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemlere binlerce Arap, Kürt, Süryani, Çerkez ve Ermeni kadın, sivil toplum kuruluşu, kadın örgütü, siyasi parti, Özerk Yönetim, askeri ve güvenlik güçlerinin temsilcileri ile yüzlerce erkek katıldı.

 

KOBANÊ 

 

Kobanê’de kadınlar, Şehir Hastanesi önünden kent merkezine yürüdü. Kadın kurum ve kuruluşların ortak gerçekleştirdiği yürüyüş, mitinge dönüştü. Burada konuşan Kongra Star Fırat Koordinasyonu üyesi Emine Bekir, “DAİŞ’e karşı kadınların kazandığı direniş kentinden tüm dünya kadınlarına sesleniyoruz, susmayın, bugün senin günün. Bu gün tüm kadınlar için tarihi bir gündür. Özellikle Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar büyük mesafe kat etti. Bu dönem kadınların özgürlük dönemi olacaktır. Kadınların tam özgürlüğü sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

 

MİNBİC

 

Minbic’de kadınlar, Fırat Hastanesi önünden Wadi Caddesi’ne yürüdü. Yürüyüşün ardından Minbic Demokratik Sivil Yönetimi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Nura El Hamid konuştu. Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kadın Devrimi’nin dünya kadınları üzerindeki etkisine dikkat çeken Hamid, “Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınlar tüm dünyaya örnek oldu ve ‘Jin, jiyan, azadî’ ile sembol oldu.  İran’daki Kadın Devrimi’nin ruhunu ‘jin, jiyan, azadî’ oluşturuyor. Kuzey ve Doğu Suriye kadınları, İran yönetimine karşı Rojhilat ve İran kadınlarını destekliyor” diye belirtti.

 

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanlık Divanı Üyesi Foza Yusif de, “Bugün sadece kadınların özgürlük günü değil, tüm özgürlük savaşçılarının günüdür. Kadınların özgürlüğü için çağrıda bulunan demokrat erkekleri ve başta kadınların en yakın dostu olan, felsefesi ve fikirleriyle Kuzey ve Doğu Suriye’de yeni bir tarih yazılmasına öncülük eden Önder Abdullah Öcalan’ı selamlıyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınlar, kadın devrimiyle küresel bir devrime öncülük ediyor. Mücadelemizle hiçbir öldürme, hedef alma, saldırı bizi devrim ve kadın özgürlüğü yolundan geri adım attıramayacağını gösterdik” ifadelerini kullandı.

TEBQA

 

Tebqa’da kitle, kentin kuzeyindeki ilk mahalleden yürümeye başladı. Yürüyüş, 2. bölgede bulunan Kültür Sanat Merkezi önünde sona erdi. Yürüyüşün ardından konuşan Tebqa Demokratik Sivil Yönetimi Danışmanı Eylem Çerkes, tüm kadınların 8 Mart’ını kutladı.

 

Yürüyüş ve konuşmalar, “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla sona erdi.

 

QAMIŞLO 

 

Qamişlo kentinde ise, Siyahi Meydanı’nda başlayan yürüyüş, 12 Mart Şehitler Stadı’nda mitinge dönüştü. Yürüyüşte, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları, Kongra Star ile “Jin, jiyan, azadî” yazılı bayraklar taşındı.

 

Saygı duruşunun ardından konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Özer Yönetimi Meclisi Eşbaşkanı Berivan Xalid, kadınların 8 Mart’ını kutlayarak Rojhilat’ta devam eden eylemleri selamladı. Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi’ne öncülük eden kadınların kapitalist sistemin soykırım saldırılarına karşı kazanımlarını koruyacaklarını belirten Xalid, “Kimse Kuzey ve Doğu Suriye kadınlarının iradelerini kıramaz. Hep birlikte kadın özgürlük sosyolojisini koruyarak şehitlerimizin takipçisi olacağız” dedi.

 

Yürüyüşe katılan kurum temsilcilerinin konuşmalarının ardından eylem, sloganlarla sona erdi.

 

Ayrıca Qamişlo’nun Amûde, Çilaxa, Tirbespîyê, Girkê Legê, Derîk, Til Koçer, Til Hemîs ve Til Birak, ilçe ile bölgelerinde de 8 Mart dolayısıyla kitlesel eylem ve etkinlikler gerçekleştirildi.

 

     /Mezopotamya Ajansı/