Van Tuşba’da yurttaş tepkili: Yetkililerin yaşadıklarımızdan haberi yok

Tuşba ilçesine bağlı Düzyol, Seytrantepe ve Beyüzümü mahallelerinde meydana gelen selden dolayı birçok ev kullanılamaz hale gelirken, çok sayıda hayvan da yaşamını yitirdi. Mahalle sakinler 3’üncü defa karşılaştıkları sellere karşı teptir alınmamasına tepki gösterirken, HDP Tuşba Belediye Meclis Üyesi Ayşe Minaz, kayyım atanan belediyenin çalışanlarının selden sonra mahalleye gelmediklerine dikkat çekerek, “Diğer kentlerdeki doğal afetler için gösterilen hassasiyetin Van içinde aynı şekilde yapılmasını istiyoruz” dedi.
Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Düzyol, Seytrantepe ve Beyüzümü mahallelerinde meydana gelen selden dolayı bir çok ev yaşanamaz duruma geldi. Mahalle sakinleri duruma tepki göstererek, mahallede giderilmeyen alt yapı sorunlarına vurgu yaptı.
İlçe sakinleri 3’üncü defa selle karşılaşıyor
Sağnak yağış sonrası oluşan selde evi zarar gören mahalle sakinlerinden Behice Acar, evine su dolduğunu ve selde 10 tavuğunun öldüğünü belirtiyor. Feyruz Deniz de kayyım atanan belediyenin yaptığı kanalın dar olmasından kaynaklı suyun taştığını kaydederek, böylesi bir selin 3’üncü defa yaşandığına ve selin bu sefer gece yarısı ve çok şiddetli olmasından kaynaklı çok korktuklarını vurguluyor.
‘Hiç bir şeyimiz kalmadı’
Selden dolayı evi oturulamaz hale gelen Medine Durmaz ve bodrumu su bastığı için tüm erzakları su altında kalan Meryem Dalhan’da duruma tepki göstererek, “Bütün erzak oradaydı. 6 torba un, 2 torba pirinç, 3 torba şeker, sımak, mercimek, her şeyimiz ordaydı hiç bir şeyimiz kalmadı. Kışa hazırlık yaptım ama her şey suyun altında kaldı. Zararımız çok büyük” diye belirti.
Kışlık gıdalarının su altında kaldığı diğer bir yurttaş Nazime Güneş, mahallede altyapı ve yollun olmamasına vurgu yaparak şöyle konuştu: “Gıdalarım kalmadı hepsi suyun altında kaldı. Okula giden çocuklarımın kitapları hepsi suyun altında kaldı. Mahallede hem yol hem de altyapı sorunu var. Mahalleli olarak çaresiz kaldık. Yeter artık bıktım.”
Evleri suyun altında kalan mahalleliler Cahide Gülmez, Ayşe Dalga duruma tepki gösterdi.
‘Selden dolayı birçok ev kullanılamaz durumda’
Selden dolayı zarar gören aileleri ziyaret eden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Tuşba ilçe Meclis üyesi Ayşe Minaz, selden dolayı birçok ev ve iş yerinin zarar gördüğünü söyledi. Evlerin kullanılamaz durumda olduğunu belirten Ayşe, “HDP heyeti olarak özelikle Tuşba Belediye Meclis Gurubu olarak selin vurduğu mahalleye gedik. Selden dolayı birçok ev kullanılamaz durumda. 6 ailenin acil barınmaya ihtiyacı var. Barınmayla birlikte gıda, yiyecek ve sağlıklı yaşam malzemesi temin edilmesi gerekiyor. Mahalleye geldiğimizde belediye yetkililerinin durumdan habersiz olduklarını öğrendik. Vatandaşlar saat 03.00 ile 05.00 saatleri arasında VASKİ’yi aradıklarını ama bölgeye yetkililerin gelmediğini söylediler. Halkımız kendi çabalarıyla duruma müdahale etti. Anneler kovayla gençler kürekleriyle su tahliyesi yapıyordular” dedi.
‘Diğer illere yapılan yardımlar Van’a da yapılsın’
Yurttaşlardan bilgi alan Ayşe, barınma ihtiyacı olan ve selden dolayı maddi zarar gören ailelerin ihtiyaçlarının giderilmesi için belediye meclis toplantısında çağrı yapacağını ifade etti. Kayyıma seslenen Ayşe, diğer illere yapılan yardımların Van içinde kullanılmasını istedi. Ayşe konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Nerede olursa olsun, doğal afetler için gösterilen hassasiyetin Van içinde aynı şekilde yapılmasını istiyoruz. Halkımız zaten ciddi anlamda yoksul. Yaşanan seller çarpık ve plansız kentleşme sonucudur. Evler dere yatağına yakın bir şekilde yapılmış. Bu durum ciddi can kayıplarına sebep olabilir” diye konuştu.
/jn/