Yunanistan’da MeToo Hareketi Büyüyor

Yunanistan’da, yelkenci Sofia Bekatorou’nun, Yelken Federasyonu yöneticilerinden birinin kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu açıklamasının ardından, birçok sporcu ve üniversite öğrencisi benzer saldırılara maruz kaldıklarını açıklamaya başladı.

Kariyerinde iki olimpiyat, dört de dünya şampiyonluğu olan  yelkenci Sofia Bekatorou geçtiğimiz hafta, 1998’de henüz 21 yaşındayken, Sydney Olimpiyatları elemeleri sırasında, otel odasında cinsel saldırıya maruz kaldığını ifşa etti. Bekatorou bu açıklamayı 23 yıl sonra yapmasının nedeninin “yarışmalardan men edilmekten korkması”, “toplum içine çıkmaktan utanması” ve “uzun yıllar psikolojik destek alması” olduğunu söyledi.

Bekatorou’nun sözleri, Yunanistan’da kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Birçok kadın sporcu, gençlik yıllarında kendilerinin de bağlı oldukları federasyonların kimi yöneticileri tarafından cinsel tacize ve saldırılara maruz kaldıklarını açıkladı.

Yüzme, atletizm, aletli jimnastik gibi spor dallarında, antrenör ya da yöneticilerin cinsel tacizine ve saldırılarına maruz kalan eski sporcular, “Ben de tacize uğradım” anlamına gelen “Me Too” kampanyasına benzer bir kampanya başlattı.

Sosyal medyada da “Sofia’yla Dayanışma” hesapları açıldı.

Bekatorou liderliğinde, genç sporcuların aynı şekilde şiddete maruz kalmamasını isteyen ve onlara çağrıda bulunan eski sporcular, “Böyle bir tacize uğradığınızda mutlaka şikayetçi olun. Bizim gibi susmayın, korkmayın. Yoksa bunun sonu gelmez” diyor.

Üniversite öğrencileri de katıldı

Bu çağrıların yapılmasından sonra, öğrencilik yıllarında eğitim gördükleri fakültelerde profesörleri tarafından tacize uğramış yetişkin kadınlar da konuşmaya başladı.

Selanik Üniversitesi’nde tek bir öğretim üyesinin 100 kadar kız öğrenciyi taciz ettiğinin ortaya çıktı.

İfşalar yaptırıma dönüştü

Savcılıklar, bu ve benzeri ifşalar hakkında soruşturma başlatırken, Bekatorou’nun ihbar ettiği Yunanistan Yelken Federasyonu yöneticileri teker teker istifa etmeye başladı.

Yunanistan Yelken Federasyonu’nun ana sponsorlarından Armatör Stavros Nearhos Vakfı ise sponsorluğunu geri çekti.

Yunanistan Spor Bakanlığı, Yunanistan Yelken Federasyonu hakkında açılan soruşturmanın tamamlanmasına kadar tüm federasyon yöneticilerinin görevlerini askıya aldı.

“Artık daha fazla kadın konuşacak”

Ülkenin cinsiyet eşitliği konularından sorumlu çalışma bakanı yardımcısı Maria Syrengela, Guardian’a verdiği demeçte, “Sofia ülkemizdeki en popüler sporculardan biri, bu yüzden sembolik olarak konuşma kararı çok önemli” dedi ve şöyle devam etti:

“Artık daha fazla kadın konuşacak ve onların konuşmasını istiyoruz. Bu bir kadın sorunu değil, cinsiyet eşitliği sorunu. [Erkek] politikacıların da cinsiyete dayalı her türlü şiddete yer olmadığını ve hoşgörü olamayacağını çok açık bir şekilde ifade etmeleri son derece önemlidir. ”

/bbc/