Yusra Derwêş: Özgür bir Kürt kadını olmanın bilinciyle hep en öndeydi

Türkiye’nin hava saldırısında katledilen Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş’i anlatan mücadele arkadaşı Semîra Hac Elî, “Yusra özgür bir Kürt kadını olduğu bilinciyle, hep en öndeydi” dedi.

 

Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentine dönük 20 Haziran’da Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile gerçekleştirdiği saldırıda, Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, yardımcısı Leyman Şiwêş (Rîhan Amûdê) ve aracın şoförü Firat Tûma katledildi. Derwêş ve Şiwêş, Amûdê ilçesindeki Şehit İsmail Şehitliği’nde, Tûma ise Qamişlo’nun Siyahi Mahallesi’ndeki Keldani Şehitliği’nde halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen cenaze törenleriyle defnedildi. 

 

Katledilen isimlerden biri olan Derwêş, Kasım 2022’den bu yana Qamişlo Kantonu Eşbaşkanlığı görevini yürütüyordu. 1972’de Qamişlo kantonuna bağlı Amûdê kentinde dünyaya gelen Derwêş, Amûdê’de ilk-orta ve lise öğrenimlerini tamamladıktan sonra, 2001 yılında Halep Üniversitesi’nde Fransızca Dili ve Edebiyatı okudu. Bu yıllarda akademik anlamda eğitim görmeye devam eden Derwêş, 19 Temmuz 2012’de gerçekleşen Rojava Devrimi’nin ardından inşa sürecine katıldı. Bu süreçte çocuklara Kürtçe öğretmek isteyen Derwêş, bir süre Kürtçe öğretmenliği yaptı. Amûdê’de Betûl Lisesi’nde okul müdürlüğü görevini yaptıktan sonra Amûdê Eğitim Komitesi Eşbaşkanı seçildi. 1 Kasım 2022’den bu yana Qamişlo Kantonu Eşbaşkanlığı yapan Derwêş, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve Türkiye’deki siyasi tutuklular üzerindeki ağır tecrit koşullarına dair yapılan eylemlere öncülük etti. 

 

Derwêş’i, hem devrim sürecine katkılarına hem de verdiği kadın mücadelesine tanıklık eden kendisi ile birlikte çalışmalarda yer alan mücadele arkadaşı Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eğitim Komitesi Eşbaşkanı Semîra Hac Elî, Derwêş’i anlattı.

 

MÜCADELE HAYATI 

 

Derwêş’in çocukluktan bu yana Kürt kültürüne duyarlı bir insan olduğunu ifade eden Elî, “Rojava Devriminden önce de Newrozlarda, diğer kültürel günlerde gerek tiyatro gerekse de halaylarda her zaman yerini alırdı” diye anlattı. Derwêş’in Rojava Devrimi’nden sonra da görev ve sorumluluk bilinciyle çalıştığını söyleyen Elî, Derwêş’in meclis açılışlarından komünlerin kuruluşuna kadar her görevde yer aldığını kaydetti. Elî, “Yusra hep en öndeydi, Kürtçe sevdalısıydı. Dahil olduğu eğitim sürecinde çok önemli roller oynadı. Bir sürü insana Kürtçe öğretti. Binlerce kişi, öğretmen ondan eğitim aldı. Hem örgütlenmede hem de yönetimde görev aldı. Eğitim Komitesi’nin daha da gelişmesi için yollar arardı” dedi. 

 

ÖZGÜR KADIN BİLİNCİ 

 

Katledildiği güne kadar Derwêş’in çalışmalar içerisinde aktif bir şekilde yer aldığını belirten Elî, “Yusra bir kere bile kenara çekilip izlemedi. Özgür bir Kürt kadını olduğu bilinciyle hep en öndeydi. Güler yüzüyle, duruşuyla çevresindekilere moral kaynağıydı. Bir şehirden bir başka şehre hiç ara vermeden gider, yorulmak bilmeden çalışmalarını sürdürürdü” diye konuştu. 

 

MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ’ 

 

Derwêş’in katledilmesini “Onun şahsında özgür Kürt kadınlarının iradesi hedef alındı” şeklinde yorumlayan Elî, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yusra, konuşurken de çalışırken de özgürlük bilinci ve bu bilincin yayılacağı inancı ile iş yapardı. Onların şahsiyetleri mücadelemizde yaşayacaktır. Onların bize bıraktığı bu inanç, yeniden özgür kadınların iradesinde yer bulacak ve bu özgür kadınlar Yusra’nın verdiği ruhla mücadele etmeye devam edecek. Yusra’nın halk üzerinde çok önemli bir rolü vardı. Halk onu gördüğünde, çalışmalarına tanık olduğunda moral buluyordu. Kendi de hep moralliydi, hep coşkuluydu ve hiç kimse ve hiçbir şey onun bu moralini ve coşkusunu engelleyemiyordu.”

 

‘HEDEF ÖZGÜR KADIN İRADESİ’

 

Saldırılar ile hedef alınanın kadının özgür iradesi olduğunun altını çizen Elî, şunları söyledi: “Arkadaşlarının şehadeti ile üzülüyordu elbette ama arkadaşlarının şehadetini de kendisine bir kuvvet olarak görüp çalışmalarını sürdürüyordu. Önümüze engeller çıktığında, onları aşıyor ve daha azimli bir şekilde yoluna devam ediyordu. Bugün bu kadınlar hedef alınıyor. Özgür kadın iradesi, halkın örgütlenmesi, direnişi hedef alınıyor. Ancak ne kadar hedef alınırsak alınalım irademizi kıramayacaklar. Sayın Öcalan’ın fikir ve felsefesi ile yaşayan kadınların iradesi hiçbir zaman kırılmayacaktır. Bu iradeyi bizde uyandıran Yusra’nın mücadelesini biz devam ettireceğiz.” 

 

Mezopotamya Ajansı / Ceylan Şahinli