Zilan Festivali’ne katılım çağrısı: Jin Jiyan Azadî devrimini yaygınlaştıralım

Gelsenkirchen’de düzenlenecek Zilan Kadın Festivali’nde ulusal kültürü öne çıkarmak istediklerini belirten TJK-E Üyesi Nûpel Munzur, mücadele içinde yer alan ve sanatsal mücadele yürüten kadınları festivale davet ettiklerini aktardı.

Almanya’da Kürt kadınların en büyük buluşması olan Zilan Kadın Festivali’nin, Kürt Kadın Hareketinin öncü şehitleri anısına düzenlendiğini belirten TJK-E (Avrupa Kürt Kadın Hareketi) Üyesi Nûpel Munzur, şehit kadınların bir direniş kültürü oluşturduğunu ve bu direniş kültürün tüm yaşam alanlarında yaygınlaşması için kadınları festivale davet etti.

Almanya’da Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E) organizasyonu ile “Jin Jiyan Azadî Ji Kurdistanê bi Cîhanê ve” şiarıyla Gelsenkirchen kentinde 17’ncisi düzenlenecek olan Zilan Kadın Festivali, 17 Haziran’da başlayacak. Festival, 23 Aralık’ta Paris’te gerçekleşen katliamda yaşamını yitiren Evîn Goyî’ye adanacak. Festival Hazırlık Komitesi adına TJK-E Üyesi Nupel Munzur, festival ile ilgili açıklamalarda bulunarak, katılım çağrısında bulundu.

Munzur, Avrupa’nın birçok ülkesinde kadın kültürü ile festivaller düzenlendiğini hatırlatarak, “Festivaller kadın hareketinin öncü şehit kadınların adıyla düzenleniyor. Zilan, bizim için bir manifestodur. Kadınlar için özgürlük sembolüdür. Kadın festivallerin özelliği nedir, şehit kadınlar neyi inşa etmişler; bunun için önemlidir. Şehit kadınlar bir direniş kültürü yaratmışlar. Bu direniş kültüründen esinlenerek her yıl festivaller düzenliyoruz. Biz bu kültürü bir pratik olarak değerlendirmekten ziyade bir yaşam felsefesi, birliktelik, komünal toplumun yaşam esası olarak değerlendiriyoruz. Bunun için her yıl Kadın Hareketi’nin öncü isimleriyle festivaller düzenliyoruz” dedi.

ÖNCÜ KADINLARIN MÜCADELESİNİ DAHA GENİŞ KADINLARLA BULUŞTURMAK İSTİYORUZ

Bu yıl düzenlenecek festivalde özellikle direniş kültürünün ön planda olacağını aktaran Munzur, “Ulusal kültürü öne çıkarmak istiyoruz. Özellikle kadın dili, kadın rengi, kadın kültürü ve kadın özelliklerinin daha ön planda olmasını istiyoruz. Öncü kadınların oluşturduğu kültürü daha çok kadınla buluşturmak ve kadınları bu doğrultuda örgütlemek istiyoruz. Kadınları bu mücadele kültürü ile daha çok tanıştırmak, bu kültürü daha yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu bizim kültürümüzdür, bunun için kadın kültürünün yaygın olması lazım. Biz Kürt halkı olarak zengin bir kültüre sahibiz. Ancak estetik olarak daha da geliştirmek istiyoruz. Sanatsal olarak da geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

JIN JIYAN AZADÎ ÜZERİNDE MÜCADELE ALANI OLUŞTU

Munzur, festival programları hakkında bilgilendirme yaparken dört parça Kurdistan’da kadınların kendilerini ifade etmesinin esas alındığını belirterek, “Özellikle mücadele içinde uzun zamandır yer alan ve sanatsal mücadele yürüten kadınları festivale davet ettik. Rojhilat’ta Jîna Emînî’nin katledilmesi üzerine dünyaya yayılan bir kadın devrimi mücadelesi yaşandı. Devam eden bir kadın mücadelesidir. Bu devrim ‘Jin Jiyan Azadî’ devrimidir” şeklinde konuştu.

Festival programının da Kurdistan’ın dört parçasına hitap edecek şekilde organize edildiğini ifade eden Munzur, tüm programların özünde şehit öncü kadınların oluşturduğu kültürü anlatmayı esas aldıklarının altını çizdi.

ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL BİR ÇADIR KURULACAK

Festival programları kapsamında çocuklara yönelik eğitsel etkinliklere önem verdiklerini belirten TJK-E Üyesi Nûpel Munzur, çocuklara ilişkin etkinlikler hakkında şu bilgileri verdi: “Çocuklara yönelik kalıcı bir kültürün oluşmasını esas alacak programları önceledik. Ülke dışında yaşıyoruz, anneleri ile festivale katılacak çocuklara değişik sürpriz programlar olacak. Çocuklar kendi kültürlerini öğrenip özümsemelerini istiyoruz. Kürtçe oyunlar oynasınlar diye özel bir çadırı çocuklar için kurduk”

FESTİVAL PROGRAMI

Festival programında Rojava ve Rojhilat’tan birer sanatçı sahne alırken, Bakurê Kurdistan’da çocukluklarından itibaren sanat çalışmaları yürüten gruplar yer alacak. Govend ekiplerinin yanı sıra Jin Ma, Mizgîn Tahîr, Kevana Zêrîn, Eylem Aktaş, Beser Şahin ve Firmesk gibi sanatçılar ve müzik grupları sahne alacak.

Festival’de Jin Jiyan Azadî felsefesini anlatacak paneller gerçekleştirilecek. Kadınların emekleri ile hazırladıkları ürünleri tanıtan stantların yanı sıra kadın ressamların özgürlük mücadelesi temasıyla hazırladıkları eserler ayrı çadırda sergilenecek.

Çocuklara yönelik ise ayrı bir çadırda etkinlikler düzenlenecek.

/ANF/