Zîlan Vejîn: Newroz adaletsizliğe ve zulme başkaldırıdır

Newroz’un çok büyük bir heyecan ve coşkuyla kutlandığını söyleyen PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn, “Bu coşku ve heyecan tüm Kurdistan’ı etkiliyor. Newroz tarihi bir bayramdır, zulme, adaletsizliğe ve baskıya karşı başkaldırıdır” dedi.

 

Newroz Bayramı’nın Kürt halkı için çok büyük bir anlamı olduğunu belirten PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çıkışıyla birlikte Newroz’un daha tarihi bir anlam kazandığına dikkat çekti.

Kürt halkının Newroz için çok mücadele ettiğini ve büyük bedeller ödediğini vurgulayan Zîlan Vejîn şunları söyledi:

 

”Öncelikle Rêber Apo’nun, şehit ailelerinin, şehit annelerinin, barış annelerinin, tüm direnişçi kadınların ve Newroz’u yeni bir yıl, bir direniş bayramı olarak gören herkesin Newroz Bayramı’nı kutluyorum. Newroz tarihi bir bayramdır, zulme, adaletsizliğe ve baskıya karşı başkaldırıdır. Newroz’un birçok anlamı var. Elbette bu tarihsel anlamı günümüzde devam ediyor. Newroz Demirci Kawa şahsında Newroz’un tarihi anlamı günümüze kadar ulaştı.

Rêber Apo’nun 50 yılı aşkın mücadelesiyle, Demirci Kawa’nın, heval Mazlum’un, heval Zekiye Alkan’ın, heval Ronahî, Bêrîvan ve Rahşan’ın canlarıyla ateşini gürleştirdikleri Newroz daha da anlam kazandı. Daha önemli, tarihi, kültürel, ideolojik bir anlam kazandı ve Kürt halkının, Kurdistan’ın, Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinde yeni bir çizgi oluşturdu. Bu tarih, bu semboller Newroz’un sembolü haline geldi. Bu semboller her Newroz’da anılır. Aynı zamanda Kürt halkı da Newroz için çok bedeller ödedi, çok mücadele verdi. Bu vesileyle tüm özgürlük devrimi şehitlerini, Newroz şehitlerini bir kez daha hürmetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Newroz ruhuyla hayallerini, hedeflerini gerçekleştireceğiz.

Bugün Newroz’u başta kadınlar olmak üzere tüm Kurdistan halkı coşkuyla karşılıyor. Kuzey Kurdistan’da seçim için de yoğun bir çalışma var, seçim çalışmaları Newroz’la bütünleşti ve bu şekilde Newroz’a doğru gidiliyor. Bu Newroz ruhuyla seçimde de başarıya ulaşılacaktır. Bu coşku ve heyecan tüm Kurdistan’ı etkiliyor, gözler Kuzey Kurdistan’da. Aynı zamanda Rojava halkımız da faşist Türk devletinin işgal saldırılarına karşı mücadele ediyor ve Newroz’u bu şekilde karşılıyor.  Bu aynı zamanda bir duruştur, direnenlerin, mücadele edenlerin duruşudur. Özgürlükten, demokrasiden yana olan, direnişçi, mücadeleci bir halkın duruşudur. Bunu Rojava halkının duruşunda görüyoruz. Yine Rojhilat’ta da Newroz  büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Daha Mart ayının başlarında Rojhilat’ın Hewraman şehrinde başlayan Newroz kutlamaları hala devam ediyor.

Kurdistan’ın üç parçasında nasıl ki işgalci rejime karşı, faşizme, soykırıma bir mücadele yürütülüyorsa, Başûr’da da aynı duruşla Newroz kutlanmalı. Yani Türk devletinin faşizmine ve işgaline karşı daha radikal bir duruş sergilemek gerekiyor. Dayanışma kararlılığı içinde olmalılar ve bu ruhla, bu anlayışla, bu tavır ve inançla Qendîl Newrozu’na gitmeliler. Böyle bir duruşla Qendîl Newroz’unda seslerini yükseltmeleri, faşizme karşı durmaları çok önemlidir. Kürt halkının gözü Qendîl Newrozu’nda ve Başûr halkının sergileyeceği tutumda olacaktır. Bu, Başûr halkımıza bir sorumluluk yüklüyor ama aynı zamanda Başûr’daki faşizmi, işgali sona erdirecek bir umut ve inanç olduğunu da gösteriyor” dedi.

NEWROZ İŞGALE KARŞI MÜCADELEDİR

Rojhilat halkının ‘Jin Jiyan Azadî’ direnişinin ruhuyla Newroz Bayramını kutladığını belirten PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Rojhilat’ta Newroz’un Jin Jiyan Azadî sloganlarıyla kutlanması çok önemli. Newroz yeni yaşamın, varoluşun ve özgür irade anlamını taşır. Jin Jiyan Azadî devrimi Rojhilat ve İran halklarını buluşturdu. Bu yıl Rojhilat’ta Jin Jiyan Azadî Newroz’u kutlanıyor. Kadınlar özellikle 8 Mart’ta hem İran’da, hem de Rojhilat’ta siyasi ve ideolojik bir duruş sergileyerek bir araya geldi ve Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı. Rejime karşı bir tutum sergilediler. Mücadeleci, özgürlükçü kadınlar olarak öncülük yaptılar. Özellikle 8 Mart’ta Jin Jiyan Azadî devriminde çocuklarını kaybeden anneler bir araya geldi, kadınları gününü kutladılar ve çocuklarının mezarlarını ziyaret ettiler. Özellikle Newroz’da da bunu yapıyorlar, devamlı yapmak lazım. Çünkü bu devrimin umudu kadınlardır. Devrimin değerleri şehitlerdir, onlar da bu devrimin sahipleridir, bedel ödediler, bundan dolayı bu duruşlarını sürdürmeleri gerekiyor.

Rojhilat’ın birçok şehrinde 10 Ekim’de “Önder Apo’ya özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” şiarıyla başlatılan hamle devam ediyor. Newroz bu sloganla karşılandı. Bu süreçte seçim de oldu, halk kitlesel olarak seçimi boykot etti ve sandıklara gitmedi. Bu bir tepkiydi, devlete karşı bir tutumdu. Newroz’un işgale karşı mücadele olduğunu daha önce söylemiştik. Rojhilat’ta ve İran’da bu süreçte Newroz, idam, işgal, yasak ve işkence politikalarına karşı mücadeledir. Newroz coşkusunun devam edeceği aşikar. Rojhilatlı ve İranlı kadınlar olarak yeni bir yıla giriyoruz. Her toplum için yeni yıl, yeni mücadele demektir. İradeli ve inançlı bir ruhla 2024 hedeflerimize başarıyla ulaşmak istiyoruz. Hedefimize yaklaştıkça görevimiz daha da zorlaşıyor, mücadelemiz daha da zorlaşıyor, irademiz daha da büyüyor.”

SOYKIRIMCI REJİME KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE ETMEK ÖNEMLİ

Bugün yoldaşlarının mücadelenin her cephesinde savaştığına dikkat çeken PJAK Eşbaşkanı Zîlan Vejîn, şunları ekledi: “Mücadelenin her alanında, yaşamın her alanında, her çalışma alanında yoldaşlarımız işgal saldırılarını bu direnişçi ruhla kırıyorlar. Bu mutlaka başarıyı kaçınılmaz kılacaktır. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü kaçınılmaz kılacağız. Önemli olan bu döneme hassasiyet ve sorumlulukla yaklaşmamızdır. Newroz’un mesajı aynı zamanda birlik ve dayanışmadır. Rojhilat’ta da İran halkıyla, İran kadınlarıyla dayanışarak mücadelemizi sürdürelim. Çünkü mücadele parçalı değil, birlikle olunca başarılı olur. Özellikle Belucistan halkı her yıl olduğu gibi bu yıl da sel sorunuyla karşı karşıya kaldı. Devletin politikalarından, devletin yaklaşımından, devlet sisteminden kaynaklı mağdur oldular, çok zarar gördüler, çok hastalık yaşadılar, çok acılar yaşadılar. Newroz’u bu şekilde karşıladılar.

Rojhilat ve İran’ın birçok yerinden yardımlar da ulaştı Belucistan halkına. Böyle bir duyarlılık da vardı. Özellikle Belucistan halkının Newroz’unu kutluyorum. Kürt halkı olarak yaşadıkları acıları paylaşıyoruz. Yaşanan sorunların çözümü ancak birlikte mücadele ile olur. Bu soykırımcı rejime karşı halkın birlikte mücadele etmesi çok önemli. Bunun için tüm Rojhilat halklarımızın, tüm İran halklarının, Belucistan halkının acısını paylaşmalı. Mart ayı genel olarak olaylarla dolu bir aydır. Hem kutlamaları, hem de birçok tarihi bayramı barındırır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Newroz ve Kürt halkına karşı yapılan birçok olay, katliam var bu ayda. Mart aynı zamanda baharın başlangıcıdır. Yani mücadele ayıdır, bir yenilik ayıdır. Doğa için de durum aynıdır. Doğa da kendini yeniliyor. Halkın mücadelesi ve inancı da bu şekildedir.

Bu sene en büyük hedefimiz Önderliğin fiziki özgürlüğünü garanti altına almak ve 10 Ekim’de başlatılan hamleyi başarıya ulaştırmak.  O yüzden bu Newroz’un pek çok anlamı var. Zaten Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü sağladığımızda başta Kürt sorunu olmak diğer tüm sorunlar çözülür. Bu vesileyle bir kez daha Rêber Apo’nun Newroz’unu kutluyorum. Yine Rojhilat ve İran halkının, kadınların, özgürlükten yana olan tüm halkların Newroz’unu kutluyorum. Yine heval Zeyneb Celaliyan, Leyla Güven, Gültan Kışanak şahsında tüm tutsak ve direnişçi yoldaşlarımızın da Newroz’unu kutluyor, direnişlerini, duruşlarını selamlıyorum. Onların direniş ruhuyla ve duruşuyla her alanda çalışmalarımızı daha da geliştireceğiz ve başarıya ulaşacağız.” 

 

/ANF/