Barış Anneleri’nin çalıştayı sona erdi

Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarına karşı Türkiye, İran, Kuzey Doğu Suriye ve Federe Kürdistanlı Barış Anneleri ilk kez bir araya gelip düzenlediği çalıştay yapılan tartışmaların ardından sona erdi. Süleymaniye’de bir araya gelen anneler toplantısını, “Barışı Birlikte Tesis Edelim” adı altında yaptı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Barış Annesi Fewziye Ebdulkerim, annelerin savaşın sona ermesi için mücadele etmelerini istedi. Eğitimde kadının rolü konusunda konuşan Sinur Kerim ise, çocukların ilk eğitimlerini anneden aldığını belirterek, “Şimdilerde çocukların eğitiminde annenin rolünü ortadan kaldırmak için çaba harcanıyor. Ülke, anne olarak tanımlanıyor, çünkü ülke bedel ödüyor ve anne ülkenin korunması için çocuklarını feda ediyor” diye konuştu.
“Uluslararası hukukun ötesinde işgalci Türkiye” başlığında sunum yapan Pakistan Muhammed, “Şengal, Mahmur ve Güney saldırılarıyla dört parçanın işgal edilmesi hedefleniyor. İşgalciler 2023’de sonlanacak yüz yıl öncesinde imzalanan Lozan Antlaşmasını referans alarak hareket ediyorlar. Bu saldırılarla Kürdistan’ı bir yüz yıl daha parçalamak istiyorlar. Anneler, Türkiye’nin gerçekleştirmek istediği planları engelleyebilir” diye belirtti.
‘BAŞIMIZ DİK MÜCADELE EDECEĞİZ’
Kongre Star üyesi Bêrîvan Mihemed, Rojava’daki savaşın Kürtleri yok etmek isteyen zihniyete karşı gerçekleştiğini ifade ederek, “Türkiye her ne kadar saldırılarıyla Rojava’daki kazanımlarımızı engellemeye çalışsa da amacına ulaşamadı. Kürdistan toprakları işgal altında olduğu sürece başımızı eğmeyeceğiz ve kadınlar olarak başımız dik bir şekilde mücadele edeceğiz” dedi.
Çalıştay, yürütülen tartışmaların ardından sona erdi.
/MA/