Michaela Coel, Emmy Ödülünü Cinsel Saldırıya Maruz Kalanlara Adadı

HBO‘da yayımlanan ‘I May Destroy You’ dizisi ile Emmy kazanan Michaela Coel, ödülü alan ilk siyah kadın senarist olarak tarihe geçti. Coel yazarlara tavsiyeler verdiği konuşmasında, “Kaybolmaktan korkmayın, sizi korkutan, güvensiz hissettiren, rahatsız eden hikâyeleri yazın” dedi. Coel ödülünü cinsel saldırıya maruz kalan kadınlara adadı.

“I May Destroy You” dizisinin yaratıcısı ve yıldızı Michaela Coel, Pazar gecesi düzenlenen 73. Emmy Ödülleri töreninde En İyi Senaryo dalında kazandığı ödülünü cinsel saldırıya maruz kalan tüm kadınlara adadı.

Coel ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmasında, “sizi korkutan, güvensiz hissettiren, rahatsız eden hikâyeleri  yazın” diyerek ödülünü “cinsel saldırıdan kurtulan her bir kurbana” ithaf etti..

Coel gecede şunları söyledi:

“Sizi korkutan, güvensiz hissettiren, rahatsız eden hikayeleri yazın. Bunu yapın. Bizi ne hissettiğimizi daha iyi belirlememize yardımcı olmak için başkalarının hayatlarına bakmamıza yönelten ve karşılığında sürekli görünür olma ihtiyacını hissetmemizi sağlayan böyle bir dünyada, bu günlerde görünürlük, bir şekilde başarıya eşit görünüyor. Kaybolmaktan korkmayın. Dünyadan, bizden, bir süreliğine. Ve sessizlikte ne olduğunu görün. Bu hikayeyi cinsel saldırıdan kurtulan herkese adıyorum.”

İngiliz aktör ve yazar Coel, son birkaç yılın en iyi dizilerinden biri olarak kabul edilen HBO’nun bu dizisinde senaryo, yapımcılık, yönetmenlik ve başrol oynama konusundaki benzersiz sesi ve vizyonuyla evrensel beğeni topladı. Coel’in kendi deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı “I May Destroy You”, Londra’da sarhoş olduğu bir gecenin ardından başına ne geldiğini hatırlayamayan Arabella’nın gerçeği ortaya çıkarma çabaları ve bu esnada kendi farkındalığını keşfetme sürecini konu ediyor.

Coel bir röportajında, 2018 yılında yaşadığı bu kötü deneyimini, dizisinde daha farklı yansıttığını, herkesin kendinden bir parça bulabileceği bir hikaye yazmak istediğini söylemişti.

Temiz diyaloglara ya da karakterleri gizlemeye başvurmadan cinsel saldırı, travma, güç ve rızanın betimlendiği dizinin yazarı ve oyuncusu Coel, birden fazla BAFTA ödülü, Peabody Ödülü ve Televizyon Eleştirmenleri Derneği Drama dalında Bireysel Başarı Ödülü’nün de sahibi olmuştu Dizinin bu yılın başlarında Altın Küre ve Screen Actors Guild Awards tarafından büyük ölçüde göz ardı edilmesi ise dikkat çekti.

Coel, Pazar günkü törende bu dalda HBO’nun “Mare of Easttown”, Netflix’in “The Queen’s Gambit” dizisi ve Disney+ ile Marvel’in “Wandavision”ın üç bölümünün yazarlarıyla birlikte aday gösterilmişti.

/eak/