Berlin’in İlk Kadın Belediye Başkanı: Franziska Giffey

Almanya’da genel seçimlerle aynı gün düzenlenen eyalet seçiminde, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) adayı Franziska Giffey Berlin Belediye Başkanı seçildi Giffey, başkent Berlin’in ilk kadın belediye başkanı olacak.

Angela Merkel hükümetinde Aile Bakanlığı görevini yürüten 43 yaşındaki Giffey, görevi bir başka SPD’li isim olan Michael Mueller’den devralacak.

Giffey, seçimleri SPD’nin kazandığı Mecklenburg-Batı Pomeranya ve Rheinland-Pfalz ile birlikte kadın lidere sahip üçüncü Alman eyaleti olmaya hazırlanıyor.

Üç hedef: Ekonomi, eğitim, sürdürülebilirlik

SPD kentte, 2016’daki son seçime kıyasla 0.2 puan kayıpla yüzde 21.4 oranında oy aldı. Yeşiller yüzde 18.9, Sol Parti de yüzde 14 oranında oy kazandı. Bu sonuçlarla, SPD’nin belediye meclisinde bu iki partiyle mevcut koalisyonunu sürdürmesi bekleniyor.

Giffey, seçimlerin ardından Twitter’dan yaptığı açıklamada, belediye başkanı olarak şehrin ekonomisine, eğitimine ve sürdürülebilirliğine odaklanmak istediğini söyledi:

“Benzeri görülmemiş bir yarıştı. Birlikte yaptık. SPD, federal hükümette, Mecklenburg-Batı Pomeranya’da ve Berlin’de yetki sahibi oldu. Çok teşekkürler!”

İntihal nedeniyle doktora unvanını kaybetti

Yakın tarihe kadar adı SPD Genel Başkanlığı için geçen Giffey, doktora tezinde intihal yaptığı yönündeki skandalın ardından mayıs ayında bakanlıktan istifa etmişti. Giffey’in istifası, federal seçimler öncesi SPD’ye ağır bir darbe olarak yorumlanmıştı.

Giffey’nin doktosını yaptığı Berlin’s Free University, tezinde geçen yazarlardan gelen bilgileri doğru bir şekilde atfetmediğini tespit eden bir araştırma yaptı. Bunun üzerine üniversitenin yönetim kurulu, iddiaların ortaya çıkmasından bir ay sonra Giffey’nin doktora unvanını elinden aldı.

29 yaşında siyasete başlayan Giffey’nin daha önce Neukölln Bölgesi Avrupa Komisyonu üyesi ve eğitim, okul, kültür ve spordan sorumlu belediye meclisi üyesi olarak görev yaptı.

“Seçimlerin kazananı kadınlar”

Yüzde 39.6 oranında oy alarak Mecklenburg-Western Pomerania eyaletinde yeniden seçilen Manuela Schwesig, seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra Twitter’da yaptığı açıklamada, bu seçimden kadınların zaferle çıktığını söyledi:

“Bu akşamın kazananı kadınlar. Yüz yıldan uzun bir süre önce, oy kullanma hakkını elde ederek seçimlere katılmamızı sağlayan kadınlar. Demokratik bir biçimde siyasette yer almamızı sağlamak için bugün hala mücadele veren kadınlar.”

Kaynak: The Hill, Washington Post,DW