Edibe Babur: Hapishanelerdeki insanlık dışı uygulamalara son verilsin

Hapishanelerde artan kötü muamele, işkencelere karşı başlatılan açlık grevlerini değerlendiren Van TUHAY-DER Eşbaşkanı Edibe Babur, duyarlılık çağrısında bulundu.

Türkiye ve Kürdistan hapishanelerinden her gün ölüm ve işkence haberleri geliyor. Siyasi tutsaklar bu duruma karşı birçok hapishanede dönüşümsüz ve dönüşümlü açlık grevlerine başladı. Van, Kürkçüler ve Trabzon cezaevlerinde dönüşümlü açlık grevi başlatılırken, İzmir Kırıklar Cezaevinde 3 siyasi tutsak süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başlattı. Yapılan tüm uyarılara rağmen AKP-MHP hükümeti, cezaevlerinde insanlık dışı politikaları sürdürmeye devam ediyor.

Cezaevlerinde yaşanan durumu ANF’ye değerlendiren TUHAY-DER Eş Başkanı Edibe Babur, taleplerin insani olduğunu ve gerekenlerin yapılması gerektiğini söyledi.

80 YAŞINDAKİ ANNELER KELEPÇELİ GÖTÜRÜLÜYOR

Van, Kürkçüler ve Trabzon hapishanelerinde dönüşümlü, Kırıklar hapishanesinde dönüşümsüz açlık grevi başlatıldığına ve koşulların her gün daha da kötüye gittiğine dikkat çekeen Babur, “Gardiyanlar, yöneticiler zulümlerini arttırıyorlar. Hasta tutsaklar doktora götürülmüyor. Van T Tipi’nde 80 yaşında Makbule Özer var. Adli Tıp’a götürüyorlar. Doktorların “cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen maalesef Van Cezaevi yönetimi kendisini tahliye etmiyor. Konu Kürt olunca böyle bir hukuk uygulanıyor. Hanife Acar 75 yaşında, Van T Tipi’nde tutuluyor. Bu yaştaki insanlarımız elleri kelepçeli hastaneye götürülüyor. Adalet Bakanlığına çağrımız, bu şartların düzeltilmesidir. Hasta tutsaklar mutlaka tedavi edilmelidir. Bu insani bir taleptir” diye konuştu.

‘DEVLET ONLARIN HAYATINDAN SORUMLUDUR’

Ailelerin kendilerine aktardığı bilgilere göre hapishanelerde insanlık dışı durumların yaşandığını kaydeden Babur, 21. yüzyılda tutsakların koşullarının düzeltilmesi için bedenlerini ölüme yatırdığını belirterek, “Bu çağda büyük bir utançtır. Bu hukuksuzluğa bir an önce son verilmesi gerekiyor. O insanlar esir ve devlet onların hayatından sorumludur” dedi.