Liderleri İklim Aciliyetiyle Yüzleşmeye Çağıran Mektuba 1 Milyon İmza

İklim aktivistleri Greta Thunberg, Vanessa Nakate, Dominika Lasota ve Mitzi Tan’ın liderlerden “iklim aciliyetiyle yüzleşmelerini” talep ettiği açık mektuba yaklaşık 1 milyon kişi imza attı.

BM İklim Zirvesi COP26 Glasgow’da başladı. Dünyanın önde gelen iklim aktivistlerinden 4 genç kız Greta, Vanessa, Dominica ve Mitzi öncülüğünde dünya liderlerine hitaben açık bir mektup yazıldı. Mektup, dünya siyasi liderlerinin gördüğü en büyük çağrılarından birini dile getiriyor.

Geleceğimizi kurtarma yolunda acilen yapılması gerekenleri sıralayan ve imzaya açılan mektuba dünya çapında destek geldi.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nın (COP26) resmi açılışının yapıldığı Liderler Zirvesi öncesinde, mektubu kısa sürede yaklaşık 1 milyon kişi imzaladı.​​​​​​​

Mektupta, Greta Thunberg, Vanessa Nakate, Dominika Lasota ve Mitzi Tan, karbon emisyonlarını düşürmekte başarısız olan siyasetçileri “ihanet”le suçluyor.

Mektubun tamamı:

İhanet.

Dünyanın dört bir yanındaki genç insanlar, hükümetlerimizin karbon emisyonlarını azaltmadaki başarısızlığını böyle tanımlıyor. Ve bu sürpriz değil.

Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefinden oldukça uzağız ve yine de her yerde hükümetler fosil yakıtlara milyarlarca dolar harcayarak krizi hızlandırmaya devam ediyor.

Bu bir sondaj değil. Dünya için kırmızı kod. Gezegenimiz harap olurken milyonlarca insan acı çekecek – verdiğiniz kararlarla yaratılacak veya önüne geçilebilecek korkunç bir gelecek. Karar verme gücünüz var.

Gezegendeki vatandaşlar olarak, sizi iklim acil durumuyla yüzleşmeye çağırıyoruz. Gelecek yıl değil. Gelecek ay değil. Şimdi:

*Dünyanın daha önce görmediği emisyon azaltımlarını hedefleyen ve 1,5 derecelik hedefe ulaşmak için hızlı, etkili adımlar atın.
*Tüm fosil yakıt yatırımlarını, sübvansiyonları ve yeni projeleri derhal sonlandırın ve yeni fosil yakıt arama ve çıkarma çalışmalarını durdurun.
*Tüm tüketim endeksleri, tedarik zincirleri, uluslararası havacılık, denizcilik ve biyokütlenin yakılmasıyla üretilen toplam emisyon verilerini yayınlayarak yaratıcı karbon muhasebesine son verin.
*İklim felaketleri için ek fonlarla birlikte vaat edilen 100 milyar doları en savunmasız ülkelere verin.
*Çalışanları ve en savunmasız olanları koruyan ve her türlü eşitsizliği azaltan iklim politikalarını hayata geçirin.

Bunu hala yapabiliriz. Değişmeye hazırsak, en kötü sonuçlardan kaçınmak için hala zaman var. Kararlı, öngörülü bir liderlik gerektirecektir. Ve bu çok büyük bir cesaret gerektirecek – ama bilin ki harekete geçtiğinizde, milyarlar hemen arkanızda olacak.

En içten dileklerimizle,

İsveç’ten Greta, Uganda’dan Vanessa, Polonya’dan Dominika ve Filipinler’den Mitzi”

İmza kampanyasına buradan katılabilirsiniz.