Rojava: Kadınların yerel yönetimlerdeki rolü tartışılıyor

Kuzey ve Doğu Suriye Çevre ve Yerel Yönetimler Kurulu’nda kadınların rolü forumu, “Jin, Jiyan, Azadî ile özgürlük devrimine” şiarıyla Hesekê’de başladı.

Kuzey ve Doğu Suriye Çevre ve Yerel Yönetimler Kurulu, Özerk Yönetim Kadın Koordinasyonu ve Jineoloji Araştırmaları Merkezi’nin koordinesiyle kadınların yönetimdeki rolünü tartışmak üzere düzenlediği forum başladı.

Hesekê’nin Tiwêne beldesindeki Şeto Salonu’nda düzenlenen foruma siyasi parti, kadın örgütleri, Zenûbiya Kadın Topluluğu, Genç Kadınlar Birliği ve Kuzey ve Doğu Suriye Çevre ve Yerel Yönetimler Kurulu’ndan 150 delege katıldı.

Forumun açılış konuşmasını yapan Özerk Yönetim Çevre ve Yerel Yönetimler Kurulu Eş Başkanı Îlham Metlî, depremin yıkıcı etkisi ve işgalci Türk devletinin saldırılarının olduğu sürece dikkat çekti.

Kadın mücadelesi sayesinde umutların yeşerdiğini ve demokratik sistemin oluşturulması adımlarının atıldığını belirten Îlham Metlî, Kuzey ve Doğu Suriye’de tarihi ve toplumsal bir gelişmenin olduğunu, kadınların bundaki payının yadsınamaz olduğunu söyledi.

Programa göre forumun ilk oturumunda 4 başlık tartışılacak. Özgür eş yaşamın tartışılacağı ilk konuyu Jineoloji Merkezi üyesi Nofa Elî anlatacak.

‘Teori ve pratikte eş başkanlık’ başlığını Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eş Başkanı Bêrivan Xalid ele alacak, üçüncü bölümde de kadınların dünya savaşlarındaki rolüne ilişkin sinevizyon gösterimi yapılacak.

Birinci oturumun son bölümünde ise İslam devletindeki belediyeler ve 19 Temmuz Devrimi’nin ardından kadınların Özerk Yönetim belediyelerindeki rolü tartışılacak. Bu bölüm Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Çevre ve Yerel Yönetimi Eş Başkanı Stêra Murad tarafından yönetilecek.

İkinci oturumda ise 3 başlık tartılacak. “Doğanın çevre korumasındaki rolü ve bağlantısı” adlı başlığın tartışılacağı konu Minbic Belediyesi Fenni Ofisi Başkanı Ala Kesmo yürütecek.

“Belediyelerde kadın idari sistemleri ve kadının belediyelerdeki rolü” konusu Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetimi Çevre ve Yerel Yönetimler Kadın Bürosu üyesi Jîn Bekir’in moderatörlüğünde tartışılacak.

“Projeleri hazırlama stratejisi ve belediye örneği”ni ise Cizre Bölgesi Çevre ve Yerel Yönetimler Kurulu Eş Başkan Yardımcısı Bêrîvan Omer yürütecek.

 

/ANHA/