Rojavalı kadın gazeteciler Türkiye’nin bölgeye saldırılarını anlattı

Türkiye 9 Ekim 2019 tarihinden bu yana Rojava’ya yönelik askeri operasyonlarına devam ediyor. Uluslararası örgütler bu saldırılar sonucunda çok sayıda sivil insanın zarar gördüğü ve yaşamını yitirdiğine dikkati çekerken aynı zamanda hastane ve okulların tahrip edildiğini belirtiyor. 

Sterk Tv muhabiri Hevin Ehmed ve Aryen Tv çalışanı Duwa Sedo bölgede yaşananlara dair tanıklıklarını anlattı.

Türkiye’nin Demokratik Ulus projesini yok etmek istediğini ifade eden Hevin Ehmed, “Türk devleti Demokratik Ulus projesini ortadan kaldırarak kendi siyasetini bütün Kürdistan’da yürütmek istiyor.  Türk devleti 9 Ekim 2019’dan bu yana aralıksız bir şekilde Rojava Kürdistan’ına saldırıyor. Son ayda Eyn İsa, Til Temir ve kırsal alanlarına saldırdı. Bu saldırılar sonucunda birçok sivil katledildi, yaralandı ve evleri talan edilerek göç ettirildiler. Ayrıca buraların doğası büyük zarar gördü” dedi. Okulların da zarar gördüğünü söyleyen Hevin Ehmed, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Türk devletinin saldırıları Rusya güçleri ve Şam hükümeti güçler gözleri önünde gerçekleşti. Ancak bu saldırılara sessizler. Türk devleti nasıl ki Efrin, Serêkani ve Girê Spî’yi işgal ettiyse aynı şekilde Kuzey ve Doğu Suriye’nin tüm bölgelerini işgal etmek ve buralarda senaryolarını sürdürmek istiyor. İşgal edilen yerlere Türk devleti başka aileleri yerleştiriyor. Burada özel savaş yürütülüyor.”

“Basın susturulmak isteniyor”

Türkiye’nin, Kuzey Doğu Suriye toprakları ve Rojava üzerinde demografik değişim ve burada yaşayan halkların korkutularak yerinden göç ettirilmeye çalışıldığını belirten Hevin Ehmed, şunları söyledi: “Günlük olarak Türk devletinin savaş ve keşif uçaklarının nasıl dolaştığını görüyoruz. Halkın huzur içinde yaşamasına engel olunuyor. Ayrıca bu uçaklar aracılığıyla sivil kişiler hedef alınıyor. Yapılan vahşetin duyulmaması için özgür basını da çoğu zaman hedef alıyor. Son zamanlarda Sterk Tv ve Ronahi Tv’nin ekipleri bombalanma ile karşı karşıya kaldılar. Bizde halkın içine gittik. Halkın toprağına bağlılığını net bir şekilde burada gördüğümüzü söyleyebiliriz. Topraklarını terk etmeyeceklerini belirtiyorlar.”

“Dünya sessiz”

Aryen Tv çalışanı Duwa Sedo da Türkiye’nin yaptıklarına ilişkin konuşarak, “Türk devleti, dünyaya örnek olan Demokratik Ulus ve Özerk Yönetim projesini yok etmek istiyor. Bölge halkını göç ettirmek istiyor. Saldırıların başından bu yana yüzlerce insan katledildi, tecavüze uğradı, işkence gördü ve göç ettirildi” diye konuştu. Duwa Sedo, “Kime sesleneceğimizi bilmiyoruz. İnsan Hakları Örgütleri ve uluslararası devletlere diyoruz ki; çocukların ne suçu var, katlediliyorlar. Tüm dünya ülkeleri Türk devletinin işlediği suçlar karşısında sessiz ve o suçlara ortaklık ediyorlar” dedi.

/Ebir Muhamed-Jinhaagency/