Sincan’da tutsak 68 kadından CPT’ye mektup: Cezaevlerindeki ölümlere biran önce müdahale edin

Cezaevlerinde yaşanan ölümlere ilişkin CPT’ye mektup gönderen 68 kadın tutuklu, “Cezaevlerindeki faili belli ölümlere biran önce müdahale edin ve yetkilerinizi kullanarak bu politikaları durdurun” dedi. 

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan 63 kadın, cezaevlerindeki şüpheli ölümlere ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası olan tutukluların oranındaki artışa dikkat çekerek, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) mektup gönderdi.

Mektupta Ankara Sincan Cezaevi’nde 2 yıldır tutuklu bulunan ve 19 Mart’ta yaşamını yitiren Abdullah Oran’ın (63), ölümü hatırlatıldı. Oran’ın ölümünün kayıtlara “kalp krizi” diye geçtiğinin belirtildiği mektupta, katledilen tutukluların ölümlerinin “hastaydı, intihar etti” şeklinde kayıtlara geçtiğine yer verildi. 

 ‘ÖLÜMLER YAYILABİLİR’ 

 Mektupta, Türkiye’de yaşanan deprem ve seçim gündeminin cezaevlerinde yaşanan sistematik işkenceleri gündem dışına ittiğine dikkat çekilerek, “Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan 68 politik tutsak olarak, cezaevlerindeki bu durumdan dolayı özellikle hücrede bulunan tutsaklar için derin endişe içindeyiz. Cezaevinde yaşanan her ölümün sorumlusu bizzat ölüme meydan veren, önlem almayan, göz yuman devletin kendisidir. Ama bu durumun da ötesinde ölümlerin sistematik artışı, bu durumun bir ‘idam politikası’ olarak yürürlükte olduğunun göstergesidir. Bu duruma sessiz kalınması halinde ölümlerin zamana yayılarak, hücrelerde izole edilmiş olan arkadaşlarımız başta olmak üzere, her bizimizin aynı akıbete uğramaması işten bile değildir” denildi. 

 ‘HÜCRELERİN DURUMUNU KAMUOYUYLA PAYLAŞIN’ 

 Mektupta, CPT’ye yönelik talepler şöyle sıralandı: “CPT olarak sizden talebimiz cezaevlerindeki ‘faili belli’ bu ölümlere bir an önce müdahale etmeniz, gerekli incelemeler, kovuşturmalar yapmanız ve sistematik olarak işkencehanelere döndürülen hücrelerin durumunu kamuoyuna paylaşmanızdır. Yine yetkilerinizi kullanarak bu politikaları durdurmanız en acil talebimizdir.”

 68 kadın tutuklu metni Türkçe ve İngilizce CPT’ye iletti. 

 

/Mezopotamya Ajansı/