Van’da 1 Eylül’de ‘Barış Yaşatır’ mitingi düzenleniyor

Barış Yaşatır” mitingine katılım çağrısı yapan HDP’liler, “Yaşamın yaratıcısı kadınlar olarak, savaşlara karşı barışı, özgürlükleri, yaşamı savunuyoruz. Alanlarda bir kez daha bedenimize, yaşamımıza, geleceğimize sahip çıkmak için özgürlüğü ve barışı haykıracağız” dedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü’nün “Barış Yaşatır” şiarıyla organize ettiği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi, yarın saat 15.00’te Musa Anter Parkı önünde gerçekleştirilecek. Miting hazırlıkları tamamlanırken, katılım çağrıları ise sürüyor. Çevre kentlerden katılımın olacağı miting için HDP milletvekilleri, üye ve yöneticileri Van’da mahalle mahalle, sokak sokak gezerek mitinge katılım çağrıları yapıyor.
Van’da düzenlenen mitinge HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın konuşmacı olarak katılması beklenirken, birçok sanatçı da sahne alacak.
‘Barışın öncülüğünü kadınlardır’
“Savaşın kan, gözyaşı ve acı anlamına geldiğini” söyleyen HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, barışın ise birlikte özgür, eşit bir yaşam olduğunu vurguladı. Muazzez, “Yaşamın yaratıcısı kadınlar olarak; tüm savaşlara karşı barışı, özgürlükleri, yaşamı savunuyoruz. Bu nedenle tüm dünyada olduğu gibi barışın öncülüğünü biz kadınlar yapacağız. Alanlarda bir kez daha bedenimize, yaşamımıza, geleceğimize sahip çıkmak için özgürlüğü ve barışı haykıracağız. Tüm Van halkını, kadınları, gençliği bu barış talebine ses vermeye, barış sesini yükseltmeye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Kürt kadınları olarak mücadelenin öncülüğünü yapıyoruz’
Günlerdir mahalle mahalle, sokak sokak bildiri dağıtarak halkı mitinge davet ettiklerini kaydeden HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, çalışmaların sonuna gelindiğini ifade etti. Savaştan en fazla etkilenenlerin kadınlar olduğuna dikkat çeken Handan, “Direnişin en ön saflarında da kadınlar yer almaktadır. Taliban’ın işgali sırasında da gördüğümüz gibi erkekler başka ülkelere kaçarak kendi canlarının derdine düşerken, kadınlar ise topraklarını terk etmeyerek bu zulme karşı günlerdir direniyor. Kürt kadınları olarak bizler de mücadelemizi her alanda sürdürüyoruz. Bu direniş ruhuyla kadınları mitingimize çağırıyoruz” dedi.
‘Cezaevindeki kadınların taleplerini haykırmak için 1 Eylül mitingine’
HDP İl yöneticisi Gurbet Oktay ise gerçekleştirecekleri 1 Eylül mitingi için özelde kadınları davet ederek, “Kadınlar olmadan barış olmaz” sözlerini kullandı. Önceki dönem eşbaşkanlarının ve binlerce üyelerinin “barış” talepleri gerekçe yapılarak cezaevinde tutulduklarını belirten Gurbet, “Cezaevinde artan ihlallere rağmen kadınlar burada da barış taleplerinden vazgeçmiyor, direnişlerini sürdürüyor. Bizler dışarıda onların da taleplerini miting alanında haykırmalıyız” çağrısında bulundu.
‘Barışa, özgürlüğe, eşitliğe en fazla kadınların ihtiyacı var’
Mazbatası verilmeyen HDP Çaldıran Belediye Eşbaşkanı Leyla Atsak ise şunları dile getirdi: “Kadın savaşın, katliamın karşısında hep barışı savundu. Barışı en fazla kadınlar istiyor. Çünkü savaşın en büyük mağduriyetini kadınlar yaşıyor. Kadınlar katlediliyor. Kadınlar sömürülüyor. Barışa, eşitliğe, özgürlüğe, demokrasiye en fazla biz kadınların ihtiyacı var. Bu nedenle 1 Eylül’de düzenleyeceğimiz barış mitingine tüm kadınları davet ediyoruz.”
/Jinnews/