Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na Uluslararası Cinsiyet Eşitliği Ödülü

Finlandiya Başbakanlığı tarafından her yıl verilen Uluslararası Cinsiyet Eşlitliği Ödülü’nün bu yılki sahibi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu oldu.
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, 2021 Uluslararası Cinsiyet Eşitliği Ödülü için yaptığı açıklamada, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin ruhunu çok iyi temsil ediyor” ifadelerini kullandı.

Finlandiya Başbakanlığı’nın 2017’den bu yana her yıl toplumsal cinsiyet eşitliğini fark edilir şekilde savunan bireylere ve kurumlara verdiği “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü”nün (IGEP) bu yılki sahibi Türkiye’de kadın cinayetlerine karşı mücadelede öne çıkan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu oldu.

IGEP’in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Bu yılın kazananı, şiddetle mücadelede çığır açan işler yapan, küresel etkiye sahip bir demokratik kitle örgütü olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” denildi.

Ödülü almak için Finlandiya’nın Tampere şehrine giden platformun Genel Temsilcisi Gülsüm Kav ve Genel Sekreteri Fidan Ataselim’e ödülü bizzat Finlandiya Başbakanı Sanna Marin takdim etti.

‘İstanbul Sözleşmesi ruhunu çok iyi temsil ediyor’

Yol TV’nin aktardığına göre, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in 2021 Uluslararası Cinsiyet Eşitliği Ödülü için yayımladığı yazılı açıklama şu şekilde:

“Kazanan, kadına yönelik şiddetle mücadele için çığır açıcı işler yapan ve eylemlerinin somut etkileri olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu oldu. Avukatları ve temsilcileri ile kadın cinayetlerine müdahil oldular, öldürülen kadınların ailelerine destek oldular. Onların çalışmaları sayesinde ceza indirimleri daha da zorlaştı ve caydırıcı cezalara ulaşıldı. Çalışmalarının da küresel bir etkisi var. Bu ödül kadına yönelik şiddet konusunu ön plana çıkarıyor. Ayrıca, başkalarını harekete geçmeye de teşvik ediyor.

Kadın cinayetlerini ve kadına yönelik her türlü şiddeti durdurmak, cinsiyet eşitliğini sağlamak ve çocuk istismarını önlemek için çalışıyorlar. Ayrıca, kadınların ve LGBTIQ+’ların özgürleşmesinin gerçek olabilmesi için değişmesi gereken eşitsizliklere karşı da mücadele ediyorlar.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun çalışmaları arasında karar toplantıları, eğitim faaliyetleri, bilgilendirme seminerleri, kitlesel protestolar ve çeşitli yazışma toplantıları yer alıyor. Dernek, Türkiye genelinde cinsiyet eşitliğini sağlamak için il ve ilçe meclisleri ile birlikte çalışmak istiyor.

Ayrıca şunu da eklemek isterim ki, Platform günlük yaşamda sahada kadın ve kız hakları konusunda farkındalık yaratıyor. Platform gibi aktörler sayesinde çabalarımızın boş sözler olmadığını bilmek her kadına ve kıza umut veriyor. Uluslararası toplum önemsiyor. Ödülümüzün özü budur.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, İstanbul Sözleşmesi’nin ruhunu çok iyi temsil ediyor…”

/eka/